Az arab világ ellenszenvét is kivívja

Nagyot kockáztat Irán a szíriai konfliktusban játszott szerepével

A teljes elszigetelődés felé tart, és megfigyelők szerint könnyen Észak-Korea sorsára juthat Irán, mivel a térségben egyedüliként képviselt álláspontjával, azaz a Bassár el-Aszad vezette rezsim támogatásával az atomprogramját ostorozó nyugati országok után az arab világ ellenszenvét is kivívja.

2012.08.09 13:15MTI

Elemzők úgy vélik, Teherán nagy kockázatot vállal azzal, hogy a szíriai válság ügyében az iszlám országokkal, mindenekelőtt Törökországgal és Szaúd-Arábiával is szembemegy, főleg a mostani legyengült állapotában, amikor vitatott nukleáris ambíciói miatt a Nyugat szigorította ellene a gazdasági szankciókat.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap szerdai számában emlékeztetett arra, hogy Aszad minden nehézség ellenére továbbra is számíthat térségbeli szövetségesére, Iránra. Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnök dezertálása az újság szerint ugyan nagy csapás volt a rezsim számára, Teherán elkötelezettségét azonban nem ingatta meg: az esetet követően azonnal Damaszkuszba utazott egy magas rangú iráni tisztségviselő, hogy hazája támogatásáról biztosítsa a szíriai elnököt.

A feltétlen hűség eredője a közös ellenségkép, ahogy azt legutóbb az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetője is értésre adta. "Továbbra is támogatjuk a szíriai kormányt, különösen a cionista rezsimmel való szembenállása miatt" - mutatott rá Ali Hamenei ajatollah. Néhány iráni tábornok nemrég nyíltan beszélt arról, hogy közvetlen segítséget nyújtanak Aszadnak, noha ettől a kijelentéstől a teheráni kormány elhatárolódott. Szájed Dzsalili, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács elnöke annyit viszont leszögezett: Teherán nem hagyja, hogy a szíriai felkelés vagy bármilyen külső ellenség megingassa a damaszkuszi vezetéshez fűződő partneri viszonyát.

"Irán nem hagyja, hogy az ellenállás tengelye, amelynek Szíria szerves részét képezi, bármilyen módon megtörjön" - idézte a szíriai állami televízió a minap a tanács elnökét. (Az "ellenállás tengelye" a síita Irán Izrael-ellenes szövetsége, amelynek a síita-alavita Aszad-rezsim és a libanoni Hezbollah síita szervezet a tagja.)

Teherán osztja a damaszkuszi rezsimnek azt a véleményét, hogy az Egyesült Államokkal és az európai hatalmakkal szövetséges Perzsa-öböl menti síita muszlim államok és Törökország felelősek a szíriai vérontásért. Azt veti a szemükre, hogy támogatják a túlnyomórészt szunnita felkelőket, köztük a terroristákat. Mindeközben a Nyugat és a szíriai ellenzék a rezsim közvetlen segítésével, így a konfliktus mélyítésével vádolja az iszlám köztársaságot. A szíriai felkelők a hétvégén 48 iránit ejtettek túszul Damaszkuszban, akik szerintük Aszad megsegítésére küldött kémek. Teherán azt állította, hogy a foglyul ejtett állampolgárai ártatlan zarándokok, igaz, azt elismerte, hogy van közöttük néhány nyugalmazott katona és forradalmi gárdista is.

"Szíria abban a helyzetben van, hogy maga is meg tudja oldani a válságot, ehhez nincs szüksége külföldi segítségre" - fogalmazott Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter a történtekre reagálva.


Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a héten afrikai körútjának egyik állomásán, a dél-afrikai Pretoriában óva intett attól, hogy a szíriai hatalmi vákuumot kihasználva külföldi államok érdekében és megbízásából fellépő harcosok vagy terroristák terepévé váljon a közel-keleti ország. Érdekes módon Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter hasonló tartalmú figyelmeztetést fogalmazott meg a The Washington Post című amerikai napilap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikkében. Mint írta, egyes nagyhatalmaknak és térségbeli országoknak véget kell vetniük annak a gyakorlatnak, hogy harctérnek használják Szíriát vitáik rendezéséhez vagy befolyásuk növeléséhez.

Teherán az erőszak beszüntetését és nemzeti párbeszédet szeretne a közel-keleti országban, s küldetését e célok megvalósításában látja. A szíriai konfliktus megoldásában Iránnak is szerepet szánó Kofi Annan ENSZ- és Arab Liga különmegbízott visszalépésével azonban az iszlám köztársaság távol került attól, hogy tényleges befolyása legyen az események alakulására. Ellene dolgozik az is, hogy folyamatosan romlik a viszonya a környező országokkal, mindenekelőtt Szaúd-Arábiával és a szomszédos Törökországgal. Rijád az Irán elleni európai uniós olajembargó életbe lépését követően rögvest megnyugtatta a piacot, hogy készen áll a kieső olajmennyiség pótlására. Tovább mélyítette a két ország közötti ellentétet, hogy Szaúd-Arábia nyíltan támogatásáról biztosította a szíriai lázadókat Aszaddal szemben. Ankara azzal dühíti fel Teheránt, hogy szíriai ellenzéki találkozóknak ad otthont, és már több ízben követelte az elnök távozását.

Teherán csütörtökre nemzetközi külügyminiszteri találkozót hívott össze a szíriai konfliktusból vezető kiút megtalálása érdekében. Mint a külügyi tárca hangsúlyozta, a közel-keleti ország ügyében olyan nemzeti párbeszédet sürgetnek majd, amelynek részese Aszad is. Az értekezlet résztvevőinek kilétét egyelőre homály fedi, a hivatalos közlés szerint Ázsia, Latin-Amerika és Afrika olyan államai képviseltetik majd magukat, amelyek "korrekt és realista" állásponttal rendelkeznek Szíria jövőjéről, és befolyással bírnak a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.