Az ottani konfliktus elnyelheti Izraelt

Irán óva int a külföldi beavatkozástól Szíriában

Teherán óva intett vasárnap a külföldi beavatkozástól Szíriában, és arra figyelmeztetett, hogy az ottani konfliktus elnyelheti Izraelt.

2012.08.05 16:45MTI

Ali Laridzsáni parlamenti elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat és a régió meg nem nevezett országait, hogy katonai támogatást nyújtanak Bassár el-Aszad szíriai államfő megbuktatásáért harcoló lázadóknak. Aszad Irán egyik fő arab szövetségese.

Szíria Törökországot, Katart és Szaúd-Arábiát vádolja a szíriai felkelők támogatásával és az erőszak szításával. Irán eközben segíti Aszad erőfeszítéseit a 17 hónapja tartó lázadás leverésére.

"Milyen jogon avatkozhatnak be ezek az országok a szíriai belügyekbe?" - kérdezte Laridzsáni az IRNA hivatalos hírügynökség szerint, és közvetve arra is utalt, hogy a Szíriában gyújtott tűz elérheti Izraelt.

A parlament elnökét mérsékelt konzervatívnak tartják, aki szilárd híve a legfőbb vallási és politikai vezetőnek, Ali Hamenei ajatolláhnak. Ugyanakkor élesen bírálja Mahmúd Ahmadinezsád államfőt, és sokak várakozása szerint jövőre indul az elnökségért.

Hoszein Amir-Abdollahján külügyminiszter-helyettes pénteki moszkvai tárgyalásai után kijelentette, hogy külföldi erők támogatta "terrorcsoportok" tevékenykednek a szíriai Damaszkuszban és Aleppóban - jelentette az IRNA. A miniszterhelyettes szerint a szomszédos országokból "fegyverek tízezrei" jutottak be Szíriába a különböző csoportokhoz, köztük az al-Kaidához.

"Sajnos Amerika és a térség országai (...) nem tesznek lépéseket a határok ellenőrzésére" - tette hozzá. Mint mondta, nem hiszi, hogy külföldi hatalmak megtámadnák Szíriát, de ha így történne is, az arab országnak nem lenne szüksége Irán segítségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.