Pozitív üzenetnek veszi a szigetország

Visszakapta drogcsempészeit Észak-Koreától Japán

A japán kormány egyik illetékese közölte: szabadon engedtek az észak-koreai hatóságok két japán állampolgárt, akit még tavaly májusban vettek őrizetbe drogcsempészet és pénzhamisítás gyanújával.

2012.01.20 10:19MTI

A két férfi szerdán, illetve csütörtökön térhetett vissza hazájába, de az egyelőre nem tisztázott, miért döntött elengedésük mellett Phenjan.
   
"Mi ezt egy pozitív üzenetnek vehetjük Észak-Korea részéről" - szögezte le Macubara Dzsin, a Nemzeti Közbiztonsági Bizottság elnöke, akinek feladatai közé tartozik elsimítani azt a vitát, amely az 1970-es és 80-as évekre nyúlik vissza a két ország viszonyában. Phenjan 2002-ben ugyanis bevallotta, hogy észak-koreai kémek kiképzése céljából elrabolt 13 japán állampolgárt az 1970-es, 80-as években. Még a beismerés évében szabadon engedtek ötöt közülük, de Tokió szeretne részleteket tudni a többiekről, akik Phenjan állítása szerint már halottak.
   
Kim Dzsong Un múlt hónapban vette át az irányítást a 22,5 millió lakosú Észak-Korea felett, miután apja, Kim Dzsong Il december 17-én, 69 éves korában elhunyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.