Lenullázná a Fidesz az MSZP-t?

Martin Schulz kiállt az MSZMP jogutódjáért

Elítélte Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának vezetője "a magyar kormány arra irányuló kísérleteit, hogy a Magyar Szocialista Pártot felelőssé tegye és megbélyegezze az 1956 és 1989 közti kommunista időszak alatt elkövetett bűnökért".

2011.12.09 17:14MTI

Állásfoglalásában Schulz "a Magyar Szocialista Párt felszámolására irányuló törekvést" is említett.
   
Brüsszelben pénteken kiadott közleményében a német képviselő azt írta: a Magyar Országgyűlés azt tervezi, hogy ebben a hónapban elfogadja az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyek, a tervezet szerint, a szocialistákat vádolnák a rendszerváltás előtti korszak bűneiért, és megnyitnák az utat afelé, hogy eltiltsák őket a közélettől.
   
Schulz a közlemény szerint kijelentette: "Európai demokratikus mércével teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az 1989 előtti kommunista rendszer bűnei miatt bűnbaknak nyilvánítsák azt a pártot, amelyet az elmúlt húsz évben több alkalommal legitimáltak a magyar választók. Az MSZP-t nem lehet a korábbi MSZMP-vel azonosítani. Ellenkezőleg, a Magyar Szocialista Párt egyértelműen az európai alapértékek és a demokratikus hagyományok alapján működik, és, ahogyan azt az 1990 óta kormányon töltött három ciklusa is jelzi, tiszteletben tartja a jogállamiságot. A magyar kormánynak az a szándéka, hogy kizárólagossá tegye a maga politikai hatalmát; attól fél, hogy erős európai, szociáldemokrata szellemiségű ellenzéke lesz."
   
"A Magyar Szocialista Párt felszámolására irányuló törekvés ellentétes a pluralizmus és a képviseleti demokrácia alapelvével, amelyet a Lisszaboni Szerződés is véd, és egyértelműen sérti az EU Alapjogi Chartájában megfogalmazott gyülekezési és egyesülési szabadságjogokat" - fejtette ki Schulz.
   
"Veszélyes precedenst teremtünk Európában, ha nem lépünk fel az ilyen törekvések ellen. Ha az Európai Unió szó nélkül eltűri azt, hogy 20 évvel a berlini fal leomlása után egy kormány félelmet keltsen állampolgáraiban, akkor ugyanez más tagállamokban is megtörténhet. Mindannyiunkkal megtörténhet. Az európai szocialista frakció nem fogja eltűrni az ilyen törekvéseket" - tette hozzá Martin Schulz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.