Súlyos károkhoz vezethet az oktatás átalakítása?

Az MSZP szerint megbukhat az ország

Az MSZP szerint súlyos károkhoz, sőt az ország bukásához is vezethet, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány felsőoktatási tandíjra, illetve a közoktatási intézmények államosítására vonatkozó javaslatait.

2011.12.07 17:14MTI

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az egyetemeken és főiskolákon tervezett változtatások értelmében felére csökkenhet az államilag finanszírozott hallgatók száma, így szerinte a legtöbben a lényegében tandíjfizetéssel egyenértékű, úgynevezett önköltséges képzésen vehetnek csak részt.

A kormány által javasolt változtatás igazságtalanságának nevezte, hogy a csekély számú, ösztöndíjjal támogatott képzési helyre többségében a jómódú, a bejutáshoz sokszor elengedhetetlen magánórákat fizetni képes szülők gyermekei kerülhetnek.
   
A felsőoktatás hozzáférésének drágítása hosszú távon a magyar gazdaság teljesítményét rontja, hiszen nem lesz utánpótlás képzett munkaerőből - emelte ki a politikus.
   
Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta továbbá, hogy a válság sem adhat okot "súlyosan kirekesztő" oktatási törvényjavaslatok elfogadására. Úgy fogalmazott emellett, hogy a közoktatás jelenlegi problémáira nem jelenthet gyógyírt az államosítás, hiszen a centralizációnak további súlyos költségei lehetnek.
   
A szocialista politikus ezért egy az MSZP által 2008-ban kidolgozott koncepciót ajánlott a kormánytöbbség figyelmébe. Mint mondta, ebben azt kezdeményezték, az iskolák főszabályként maradjanak önkormányzati fenntartásban és csak átmenetileg, egyedi tárgyalásokat követően lehessen állami kézbe venni a bajba került intézményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.