A vihar 27 településen okozott kárt

6.000 ház rongálódott meg a tojás nagyságú jégesőtől Szabolcsban

A legnagyobb kár Nyírbogdányban keletkezett, amelyet szinte letarolta a vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség - mondta Balogh Tibor, a település polgármestere az MTI-nek.

2009.06.08 18:46MTI - Fotó: MTI

A károsodott épületek zöme magántulajdonú, de megrongált a vihar 66 önkormányzati és 2 egyházi létesítményt is - mondta a katasztrófavédelmi szervezet igazgatója. Hozzátette: a vihar által sújtott települések száma a legfrissebb összesítés szerint 27, jelenleg 300 hivatásos és önkéntes tűzoltó, valamint számos helyi lakos segít lefóliázni a megrongált tetejű házakat. (A hajnali összesítés még 26 településről és több mint 3500 károsodott ingatlanról szólt.)

Seszták Oszkár, a megyei védelmi bizottság és az önkormányzat elnöke elmondta: a testület hétfőn úgy határozott, hogy kéri a kormányközi koordinációs bizottságtól a kárenyhítési lehetőség kidolgozását és a minél gyorsabb anyagi segítségnyújtást. Az épületkárok pontosítására a szabolcsi védelmi bizottság szakértők felkérését tartja indokoltnak, míg a mezőgazdasági ültetvényekben esett kár összesítését a térségi szakigazgatási szervezettől várja.

Seszták Oszkár hangsúlyozta: a helyreállítás során keletkező veszélyes anyagok - tetőcserepek, palák, fóliák - elhelyezésére a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőséget kérték fel, s egyben kormányzati segítséget is indokoltnak tartanak, mivel ilyen telephely jelenleg nincs a Nyírségben, s a szervezett szállítás költségeit a károsultak aligha tudják majd kifizetni.

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója is részt vett a szabolcsi védelmi bizottság ülésén, s a sajtótájékoztatón közölte: minden erőt és eszközt mozgósítottak a térségben a károsodott épületek ideiglenes lefedéséhez, Szabolcs mellett a szomszédos megyékben is.

A költségekhez a vis maior alapban rendelkezésre állnak a források, s a keret az önkormányzati károk enyhítésére is lehetőséget teremt - jegyezte meg. Az altábornagy egyúttal elismerését fejezte ki a munkálatokban részt vevőknek. A sajtótájékoztatón az MTI kérdésére a főigazgató elmondta: a legnagyobb viharkárt szenvedett Nyírbogdány esetében sem áll fenn a "katasztrófa sújtotta település" kihirdetése, mivel az 1999-es kormányrendelet erre nem teremt módot, ahhoz ugyanis hiányoznak az előírt feltételek.

Seszták Oszkár hozzáfűzte: elvileg a helyi polgármester kezdeményezésére születhet ilyen kormányzati döntés, de az nem feltétele a központi kárenyhítési támogatásnak, amit kérnek és remélnek, méghozzá a lehető leggyorsabban, mivel "ebben az esetben különösen igaz, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad".

 A legnagyobb kár Nyírbogdányban keletkezett, amelyet szinte letarolta a vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség - mondta Balogh Tibor, a település polgármestere az MTI-nek. A községben mind az 1.050 épület megsérült, ezek főként magánházak, amelyek tetején szétverte a jég a cserepeket, palákat, vagy a hatalmas szél tépte le a tetőszerkezeteket.

    Egy ház életveszélyessé vált, az ott lakó kilenc embert ideiglenesen az általános iskola tornatermében helyezték el. Hozzátette: a határ is siralmas, minden ültetvényt tönkretett a jég és az orkánszerű szél, alig lesz valami bevételük ősszel a nyírbogdányi mezőgazdasági termelőknek.

    Azonban Nyírbogdány esetében sem áll fenn a "katasztrófa sújtotta település" kihirdetése, mivel az 1999-es kormányrendelet erre nem teremt módot, ahhoz ugyanis hiányoznak az előírt feltételek - mondta Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója.
    Nyírbogdány mellett Kemecse, Nyírtura, Demecser, Berkesz, Székely, Nyírtass, Gyulaháza, Nyírkarász, Beregsurány, Csaroda, Ilk, Jánd és Márokpapi településeken keletkeztek a legjelentősebb károk.

    A Demecserhez tartozó Borzsova tanyai település 139 házából 136-nak rongálódott meg a tetőszerkezete a vasárnapi viharban, 3 lakóház életveszélyessé vált, az ott lakó 6 embert hozzátartozók fogadták be ideiglenesen - közölte Kiss Gyula, a kisváros polgármestere.

    Az első felmérés szerint negyvenmilliósra becsülik a Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. területén a vasárnapi vihar okozta károk összegét - mondta Kaknics Lajos, a cég vezérigazgatója. A legnagyobb pusztítás a Nyíregyháza mellett elterülő Sóstói-parkerdőben volt, valamint a baktalórántházi és a hajdúhadházi erdészetekben - mondta a társaság vezetője.

    A parkerdőben mintegy száz fa dőlt ki, elsősorban az akác- és a tölgyfaállomány sínylette meg az orkánszerű szelet. A fák köz- és erdei utakra, ösvényekre borultak, kerítéseket, sorompókat törtek össze, illetve villamos vezetékeket szakítottak le. Emellett a Nyírtura környékén lévő erdőben mintegy 300 kidőlt fát találtak a szakemberek. A veszélyre az erdészet táblákon is figyelmezteti a kirándulókat.

Bajnai Gordon: mindenki segítséget kap

A kormány minden károsultnak segítséget kíván nyújtani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharkárok helyreállításához - ezt Bajnai Gordon miniszterelnök mondta Nyírbogdányban hétfőn, ahol a helyszínen tájékozódott a vasárnapi természeti csapás következményeiről.

    A kabinet szerdai ülésén hoz határozatot, s a rendelet alapján előleget utalnak ki a rászoruló családoknak - mondta a kormányfő. Hozzátette: az előleget a helyi önkormányzatok fizetik majd ki a viharkárosultaknak.

    A miniszterelnök arról is szólt, hogy a középületek helyreállításához az önkormányzatok a regionális vis maior alapból kapnak előleget.
    Bajnai Gordon sajtótájékoztatón közölte: ilyen helyzetben a kormánynak az a dolga, hogy segítsen, hiszen a legújabb felmérések szerint mintegy 6.000 lakás károsodott a vasárnap délutáni tornádószerű viharban Szabolcs megye középső részének településein.    "Családok ezrei kerültek nehéz helyzetbe a vihar miatt, hiszen a térségben sok szegény ember él" - tette hozzá.

    Szólt arról is, hogy a bajba jutottaknak csak a fele rendelkezik biztosítással, nekik a biztosítójuk segít, s erről már hétfőn egyeztetett is Trunkó Barnabással, a biztosítók szövetségének elnökével.

    A kormányfő - mint mondta - ígéretet kapott arra, hogy soron kívül mérik fel a biztosítók a károkat, s remélhetőleg soron kívül fizetnek is.
    A mezőgazdasági károk enyhítésével kapcsolatban a miniszterelnök azt közölte: arra kéri Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy az aszálykárokkal együtt kezeljék a jégverés okozta mostani ültetvénykárokat is.

    Újságírói kérdésekre Bajnai Gordon elmondta: kárfüggő, hogy milyen összeget fordítanak majd a bajba jutott emberek megsegítésére. Jelenleg még nincsenek pontos adatok a bekövetkezett károkról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.