Házak váltak lakhatatlanná, kitelepített emberek

A vihar 26 településen okozott kárt Szabolcsban

A vihar 26 településen több mint 3500 ingatlanban okozott kárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő hajnali összesítése szerint - közölte a szervezet vezetője az MTI-vel.

2009.06.08 08:53MTI - Fotó: MTI

A vasárnap délutáni tornádószerű viharban hat ház vált lakhatatlanná, 24 embert kellett ideiglenesen elhelyezni - mondta Pernyák Sándor ezredes. Hozzátette: az otthon nélkül maradottakat elsősorban rokonok, ismerősök fogadták be, de a legnagyobb kárt szenvedett Nyírbogdányban, a helyi művelődési házban a katasztrófavédelem ideiglenes, 150 ember elhelyezésére alkalmas befogadót is kialakított.

Az igazgató tájékoztatása szerint a sérült ingatlanok zömmel magántulajdonúak. Főként háztetők károsodtak, tűzfalak, kémények dőltek le, redőnyöket szakított le a szél, illetve ablakokat vert be a helyenként teniszlabda-nagyságú jég. A súlyosan megrongálódott tetőszerkezetek fóliázását a vihar után azonnal megkezdték, hétfőre virradó éjjel az érintett települések lakói mellett 250 tűzoltó dolgozott a helyszínen.

Berendelték a szabadnapos hivatásos tűzoltókat, bevonták az önkénteseket, s érkezett segítség Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Pest megyéből is. Bekapcsolódtak a helyreállítási munkálatokba a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai, tizenegyen elsősorban azokon a magas épületeken dolgoztak az éjjel, ahol csak alpintechnikával lehetett beavatkozni. A késő éjszakai órákban Budapestről, Szentendréről és Túrkevéről is érkeztek speciális feladatokra képes szakemberek a viharkárt szenvedett szabolcsi településekre. Pernyák Sándor beszámolt arról is, hogy hétfőn nap közben folytatják a munkálatokat, s a legnagyobb kárt szenvedett hat településen az önkormányzati vezetők mellett polgári védelmi szakemberek is segítenek.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felvette a kapcsolatot a térségi Agroker Vállalattal, ahonnan folyamatosan szállítják az épületek fóliázásához az anyagot a 26 nyírségi, beregi településre. Az ezredes hozzáfűzte: Nyírbogdány mellett - ahol minden, több mint ezer lakóház sérült - Kemecse, Nyírtura, Demecser, Berkesz, Székely, Nyírtass, Gyulaháza, Nyírkarász, Beregsurány, Csaroda, Ilk, Jánd és Márokpapi településeken keletkeztek a legjelentősebb károk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.