Hatalmas vihar tombolt az ország több pontján

Zalában fákat döntött ki a szél, utakat öntött el a víz

Zala megye több településén is fákat döntött ki a viharos erejű szél vasárnap délután, az esőzés utakat öntött el, a vizes úton egy személyautó balesetet szenvedett - tájékoztatta az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

2009.06.07 18:48MTI

A 76-os út keszthelyi kivezető szakaszánál egy autó az árokba csúszott, a kocsiból a sérült sofőrt a mentők emelték ki. A baleset a vizes úton történt, de feltehetően a sebesség helytelen megváltoztatása miatt következett be. Zalaszentgrót térségében, Türjén és Szalapán nyárfákat döntött ki az erős szél.

Az utakra zuhant fákat és ágakat a helyi önkéntes tűzoltók távolították el. Vízátfolyás miatt kértek segítséget a tűzoltóktól Egervárról, a lakihegyi elágazónál ugyanis mintegy 10 méteres sávban hömpölygött a csapadékvíz. Nagykanizsán szintén vízátfolyás és sárfelhordás miatt kérték a tűzoltók beavatkozását, egy lakásban pedig a bezúduló víz okozott kisebb anyagi kárt - közölte az ügyeletes.

Vihar pusztított Nyíregyháza környékén - jelentős károk

Vihar pusztított Nyíregyháza térségében vasárnap délután, a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott a Tiszavasvári-Nyírszőllős-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Berkesz vonalon - tudta meg az MTI a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek, ahol a jég házak palatetejét törte össze, lakóépületek ablakait verte be és szabadban álló gépkocsikat rongált meg - mondta Vegera Istvánné, a kisváros polgármesteri hivatalának dolgozója. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője közölte, hogy a vihar fákat döntött a vasúti pályákra, felső vezetékek szakadtak le, emiatt Görögszállás és Nyíregyháza között a vonatok nem tudnak közlekedni, s csak egy vágány járható Nyíregyháza és Sóstóhegy között is. Kemecsét nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a Nyíregyházával szomszédos városra.

A palával fedett házak tetejét mindenütt betörte a jégeső, de akadt olyan tetőszerkezet is, amit a szélvihar tépett le. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, s megrongálta az utcán parkoló személygépkocsikat. Az európai parlamenti (EP) választás bizottsági tagjainak autóiban is jelentős károk keletkeztek. A mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég. A helyi önkormányzat riasztotta a polgárőri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tető kerüljön a házakra, s felmérjék a károkat.

Jelentős károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszről, Demecserből és Tiszatelekről is. A Nyíregyháza-Miskolc és a Nyíregyháza-Záhony közötti vasútvonalon a fakidőlések miatti vezetékszakadások okoznak gondot. Görögszállás és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok beállítására volt szükség, Nyíregyháza és Sóstóhegy között pedig a szabadon maradt egy vágányon csak felváltva haladhatnak a szerelvények. A MÁV szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást, a munkálatok befejezéséig a két jelentős vasútvonalon akár egyórás késések is előfordulhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.