46 ember nem költözhet vissza lakásába

Meghalt a tegnapi gázrobbanás egyik súlyos sérültje

Tizenegyen megsérültek abban a gázrobbanásban, amely szerdán délután történt Pécsett; egyikük este a kórházban meghalt. A baleset miatt életveszélyessé vált épületbe összesen 46-an nem költözhetnek vissza.

2008.05.08 06:44MTI

A baleset legsúlyosabb sérültje egy idős asszony volt, aki a gázrobbanás helyszínén lévő lakóházban tartózkodott. Ő súlyos légúti égési sérülést szenvedett, az orvosok nem tudták az életét megmenteni. Három másik sérültet füstmérgezés miatt ápolnak, hárman pedig égési sérülésekkel jelentkeztek a mentőknél.

További négy járókelő, illetve rendőr akkor sérült meg, amikor a robbanás után megpróbáltak segítséget nyújtani - közölte a rendőrség az MTI-vel. A ház állapotának felmérését végző Brandtmüller István statikai mérnök a helyszínen újságíróknak elmondta: a robbanás során az épület egyik lépcsőháza életveszélyessé vált, oda nem költözhetnek vissza a lakók. Mint mondta, helyre lehet hozni az épületet, de ehhez terveket kell majd készíteni.

fotó: MTI

Zsobrák Péter, a baranyai rendőrség sajtóreferense a helyszínen újságíróknak elmondta: a rendőrség szakértői véleményre vár, és ennek birtokában dönt majd arról, indít-e büntetőeljárást az ügyben. A helyszínen a munkaügyi felügyelőség ellenőrei megállapították, hogy feltehetően szabálytalan munkavégzés okozta a balesetet.

A baleset miatt életveszélyessé vált épületbe összesen 46-an nem költözhetnek vissza, többen rokonokhoz mentek, néhány idős embert szociális otthonban helyeztek el, és 20 ember a városi sportcsarnokban kapott ideiglenes szállást. Nekik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológusai segítenek feldolgozni a történteket.

fotó: MTI

Az életveszélyessé vált épületben lakók katasztrófavédelmi szakemberek kíséretében visszatérhetnek az épületbe személyes tárgyaikért. A rendőrség a vagyon védelme érdekében őrzi a megrongálódott házat. A környező épületeket is átvizsgálják statikai szempontból, és egyre többen költözhetnek vissza ezekbe a lakásokba.

A robbanás Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában történt, amikor egy kábelszolgáltató cég munkatársai "irányított fúrást" végeztek egy négyemeletes társasház előtti munkagödörben, és elvágtak egy gázvezetéket. A gáz több órán át ömlött a sérült vezetékből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.