Kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket

Az ízlelőbimbókra is halálos a cigi

A cigarettázás nem csak tüdőrákot és szív-érrendszeri betegségeket okoz, de tompítja az ízlelést is, ennek következtében pedig kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket.

2011.01.14 18:09kamaszpanasz.hu

Görög kutatók 62 fiatalnál mérték az ízlelés érzékenységét, illetve az ízlelőbimbók számát és méretét.

A felmérésben résztvevők fele volt dohányzó. Azt tapasztalták, hogy a dohányzó fiatalok ízlelőbimbói laposabbak, mint a nemdohányzóké, de azok száma nem volt kevesebb a dohányzás miatt.

Jelentős különbséget tapasztaltak a nemdohányzók és a dohányzók ízlelési küszöbe között is.

A dohányzás hatással van az ízlelőbimbók alakjára és keringésére, illetve az erek képződésére is. A nikotin alaki és működésbeli változásokat idézhet elő anélkül, hogy jelentős hatással lenne az ízlelőbimbók számára” – mondta Pavlidis Pavlov, a kutatás vezetője.

A dohányzás olyan tényező, ami az ízérzékelés jelentős károsodását okozhatja- következtettek a szerzők, akik hozzátették: néhány esetben azt tapasztalták dohányzó egyéneknél, hogy az ízlelőbimbók mérete és alakja a nemdohányzókéval megegyezik.

Ennek magyarázatára azonban még további kutatásokra lesz szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.