Kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket
Az ízlelőbimbókra is halálos a cigi
A cigarettázás nem csak tüdőrákot és szív-érrendszeri betegségeket okoz, de tompítja az ízlelést is, ennek következtében pedig kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket.
2011.01.14 18:09kamaszpanasz.huGörög kutatók 62 fiatalnál mérték az ízlelés érzékenységét, illetve az ízlelőbimbók számát és méretét.
A felmérésben résztvevők fele volt dohányzó. Azt tapasztalták, hogy a dohányzó fiatalok ízlelőbimbói laposabbak, mint a nemdohányzóké, de azok száma nem volt kevesebb a dohányzás miatt.
Jelentős különbséget tapasztaltak a nemdohányzók és a dohányzók ízlelési küszöbe között is.
„A dohányzás hatással van az ízlelőbimbók alakjára és keringésére, illetve az erek képződésére is. A nikotin alaki és működésbeli változásokat idézhet elő anélkül, hogy jelentős hatással lenne az ízlelőbimbók számára” – mondta Pavlidis Pavlov, a kutatás vezetője.

A dohányzás olyan tényező, ami az ízérzékelés jelentős károsodását okozhatja- következtettek a szerzők, akik hozzátették: néhány esetben azt tapasztalták dohányzó egyéneknél, hogy az ízlelőbimbók mérete és alakja a nemdohányzókéval megegyezik.
Ennek magyarázatára azonban még további kutatásokra lesz szükség.