Sokszor kell ennünk, keveset!

Mi az a termogenezis?

Együnk sokszor keveset! Ezzel tisztában vagyunk és azzal is, hogy erre többek között anyagcserénk aktivitásának megőrzése céljából van szükségünk.

2010.12.15 14:00beresalexandra.hu

Azt azonban már kevesebben tudjuk, hogy közvetlenül egy étkezés után anyagcsere értékünk akár 10 %-kal is növekedhet, és ez a jelenség a táplálék termikus hatására vezethető vissza, azaz a termogenezisre!

Egyszerűen megfogalmazva: hőtermelés!

És ez a kifejezés tökéletesen kapcsolható étkezéseinkhez. Amikor ugyanis táplálékot veszünk fel, anyagcserénk értéke nő és ez által testünk hőmérséklete is, ahogy felhasználja a bevitt kalóriákat.

Viszont egyáltalán nem azonos arányban.

A felvett kalóriák nagy részét hőként égetjük el!

A tápanyagoknak termikus hatása eltérő. A fehérjének van a legnagyobb, a szénhidrátoknak közepes, a zsíroknak a legkisebb termikus hatása.

Érthetőbben: amikor 100 kcal zsírt eszünk, csak 3 kcal fog hőként elégni, amikor ugyanennyi szénhidrátot, akkor abból 12-15 kcal lesz hő, míg 100 kcal fehérje esetében akár 20 kcal is lehet a hőmennyiség (Swaminathan et al., 1985.)

Már ebből is látható, hogy túl sok zsírt fogyasztani nem érdemes, hisz annak jó része átalakul testzsírrá!

Ronthatunk-e termogenezisünkön?

Igen! Ha olyan diétákat követünk (vagy étkezésünk úgy állítjuk össze), amely alacsony szénhidrát- és fehérje bevitelre alapoz túl magas zsírtartalom mellett!

Vagy egész egyszerűen, amikor alacsony napi kalória-bevitelünk és, ezáltal kevesebb hőt termelünk, és testünk hőmérséklete lecsökken.

Ekkor kevesebb kalóriát égetünk el.

És hogyan javíthatunk?

A fentiekből értelemszerűen következik. Először is optimalizálni kell a hőtermelést (főként, amikor cél a zsírvesztés).

Ezt a kalória bevitel (maximum) 15 %-os csökkentésével érhetjük el, mégpedig úgy, hogy a szénhidrát és fehérje bevitelt megfelelő szinten tartjuk, miközben a bevitt zsírok mennyiségét csökkentjük!

A kalóriaszintet drasztikusan megszorítva csökken alapanyagcserénk, izomtömegünk és hőtermelésünk mely, számunkra nem épp szerencsés fordulat.

Emellett a magas kalória-felhasználás eszköze lehet még, ha öt-hat adagra osztjuk bevitt kalóriáinkat ezzel kihasználva a már cikkünk elején említett étkezés utáni 10 %-os anyagcsere érték növekedést.

Egyszerű!

Most már tudjuk (és értjük is); többször kell ennünk keveset, hogy hő termelő folyamataink, anyagcserénk, termogenezisünk a javunkat szolgálja!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.