Okos evés a hosszú, egészséges élet titka
Fitt akarsz lenni? Egyél halat és a zabkását!
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az antioxidánsokat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és létfontosságú zsírsavakat tartalmazó ételek minden bizonnyal csökkentik a súlyos betegségek, mint a szívbetegség, az Alzheimer-kór és a diabétesz kockázatát.
2010.11.08 18:00medipress.huA tudósok felfedezték, hogy nem csak néhány étel játszik szerepet az egészségesebb életmódban, hanem egy igen változatos, alapanyagokban gazdag étrend, mely tartalmazza többek közt az olajos halakat, a zabkását és az áfonyát.

" A kulcs nyilvánvalóan az, hogy ezeket az ételeket beillesszük az étrendbe. Nagyon egészséges ez a táplálkozási forma, és bizonyítja, hogy nem elég 1-2 ponton módosítani az étrenden, hanem egységes egészként kell szemlélni." – nyilatkozta Angela Dowden táplálkozástudományi szakember.
"Az egész életmódot át kell alakítani, nem csak itt-ott belekapni dolgokba. Lehet, hogy csak az ételek egyike fejti ki ezt a hatást, de sokkal valószínűbb, hogy csak hozzájárul a többiéhez." - tette hozzá.

A svéd Lund Egyetem Diabéteszellenes Élelmiszer Központjában készítették a tanulmányt, mely kimutatta, hogy nem csak egyes ételekkel, hanem ezekből többnek a kombinációjával érhető el a kívánt gyulladáscsökkentő hatás.
A kutatás vezetője, Inger Bjorck a következőket mondta:
"Reméljük, hogy az egészséges emberek eredményei erőteljesebb megelőző törekvésekre sarkallják majd a társadalmat."
A tanulmányban 44 egészséges, de túlsúlyos ember vett részt, az 50 és 75 év közötti korosztályból. Olyan ételeket ettek, amikről feltételezhető, hogy csökkentik az alacsony fokú gyulladást a szervezetben.
Ez a folyamat elősegíti a metabolikus szindróma kialakulását, mely elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezet.

Az eredmények szerint a diéta 33 százalékkal csökkentette a rossz koleszterin szintjét, a vérzsírét 14 százalékkal, a vérnyomást 8 százalékkal, a rögösödési hajlamot kimutató marker szintjét pedig 26 százalékkal.
Ugyanez érvényes a gyulladást jelző markerre is, míg azemlékezet és a kognitív funkciók sokat javultak.