Éktelen evés - feladott falás
Edd magad boldogra: győzd le ételekkel a depressziót!
A kedélyváltozás a legtöbb embernél az étkezésben is megmutatkozik: van, aki lelki megterhelés hatására képtelen egy falatot is lenyelni, más viszont éktelen evésbe kezd.
2010.10.30 15:25napidoktor.huAmikor valami negatív érzés hatalmasodik el az emberen, akkor két lehetőség állhat elő: vagy képtelen lesz normálisan enni a tartós gyomorgörcstől, vagy épp ellenkezőleg: az étkezésben találja meg az egyetlen örömforrást, ezért mértéktelen habzsolásba kezd, ami persze a kilókra is hatással van és az emiatt kialakuló bűntudat végül egy végtelen spirált hoz létre.
Pedig a megoldás egyszerű: olyan ételeket kell enni, ami boldoggá tesz, de közben nem hizlal, így sokkal hamarabb sikerül visszatalálni a helyes útra.
Persze ez nem magán az ételen múlik, sokkal inkább olyan kémiai vegyületeken, amelyeket bizonyos ételek tartalmaznak, mások pedig nem. A szakemberek általános tényként fogadják el, hogy a depresszió kialakulásáért és fennmaradásáért a szerotonin nevű anyag tartós hiánya felelős, épp ezért az a cél, hogy ennek az anyagnak valahogyan serkentsük a termelődését.

A szerotoninszint például megnő az összetett szénhidrátok evése után, mint például a cukor, ám ha hosszabb ideig és nagy mennyiségben eszi valaki, az elhízás miatt még mélyebbre süppedhet az önsajnálatban.
Azt viszont kevesen tudják, hogy ugyanazt a szerotoninserkentő vegyületet, a triptofánt a szárnyashúsok, a tejtermékek és például a zöldborsó is nagy mennyiségben tartalmazza, érdemes tehát a borús hangulat ellen ilyen ételekből összeállítani valami finomságot.
Néhány új kísérlet szerint szintén hatékony depresszióellenes szerként vethetők be az omega-3 zsírsavak, ennek fő forrásai a tengeri halak és egyéb tengeri csemegék, de egyes olajos magvakban is bőségesen található - ráadásul milyen finom!
Akárcsak a lencse és a már említett zöldborsó, de ha ezeket nem szeretjük, ehetünk spárgát, desszertként pedig banánt. Ezek az élelmiszerek folsavat és B12 vitamint tartalmaznak, amely anyagokról egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy okai lennének a depressziónak, ám az biztos, hogy a depressziós betegek szervezetében mindkét vegyület szintje rettentő alacsony szintre esik.
Ha tehát ezeket az anyagokat pótoljuk, jó eséllyel javul a kedélyállapotunk is. Ha már vitamin: fordítsunk kellő figyelmet a B6 vitamin külső pótlására is, amelynek hiánya egy bizonyos aminosav termelését okozza, ez pedig szintén hatással van a depresszió kialakulására.
B6 vitamint nagy mennyiségben találhatunk a májban, a pulyka-, borjú- és sertéshúsban, a tőkehalban és lazacban, de ha jobban szeretjük a növényi ételeket, akkor is van bőséges választék: együnk búzacsírát, olajos magvakat, póréhagymát, esetleg lencsét vagy gombát.
A cikk a napidoktor.hu oldalon folytatódik: Kattintson!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06