Természetes édesítőből is megárt a sok
A magas cukortartalmú ételek és a magas vérnyomás
Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására.
2010.07.11 15:20napidoktor.huDerül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következő számában megjelenő tanulmányból. Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának veszélye.
A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fő kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezőket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bűnös.
A múlt században drámaian megnőtt az egyszerű cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejűleg kétségbeejtően sok lett a magas vérnyomásban szenvedők száma is.
Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnőtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelőzményében nem szerepelt magas vérnyomás.
A résztvevőket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték. Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata.
A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nőtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van).
"A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezőjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerű klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelőzhető-e a magas vérnyomás és szövődményeinek kialakulása.” – mondta Dr. Jalal.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06