Számos betegségre jó hatással vannak
Magvas gondolatok - A teljes kiőrlésű gabona - 1. rész
Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy a teljes kiőrlésű és a hántolatlan gabonafélék segítenek egészségünk megőrzésében, és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
2009.08.05 11:30Nestlé Életmód IránytűViszonylag régóta tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegségek és rákos elváltozások kialakulásának esélyét, de ma már arra is egyre több bizonyíték utal, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása mellett az agyvérzés (stroke) és a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is kisebb.
Más tudományos eredmények azt mutatják, hogy a hántolatlan gabonafélék segítségével megakadályozható az elhízás, és lassítható az öregedés folyamata is. Számos érv szól tehát amellett, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket beépítsük mindennapi étrendünkbe.
A teljes kiőrlésű gabonafélék
A „teljes kiőrlésű vagy hántolatlan gabonaszem” az a szemtermés, amelyből a gabonanövény kihajt. A Nestlé meghatározása szerint a „teljes kiőrlésű gabona” maga ez a termés, vagy az ebből készült olyan élelmiszer, amely a gabonaszem valamennyi részét és természetes tápanyagait tartalmazza. Ha a gabonát az élelmiszerelőállítás során feldolgozzák (pl. összezúzzák, megőrlik, hengerelik, sajtolják és/vagy megfőzik), a készterméknek – a technikai lehetőségek szabta korlátokon belül – ugyanolyan arányban kell tartalmaznia a különböző tápanyagokat, ahogyan azokat a feldolgozatlan gabonaszem is tartalmazza.
A gabonaszemet felépítő három réteg:
- A külső réteg („korpa”) nagy mennyiségű rost mellett Bvitaminokat (tiamin, niacin, riboflavin, piridoxin és pantoténsav), összetett szénhidrátokat és növényi tápanyagokat tartalmaz.
- A középső réteg (táplálószövet, endospermium) teszi ki a gabonaszem 80%-át. Ez szénhidrátokat, fehérjét és kis mennyiségű B-vitamint tartalmaz.
- A belső réteg (csíra) igen gazdag tápanyagforrás: ásványi anyagok, B-vitaminok, E-vitamin és növényi tápanyagok találhatók benne.

Az őrlés és a tápanyagtartalom változása
A hagyományos finomliszt előállítása során a gabonaszemből a korpát és a csírát eltávolítják a nyersanyag stabilizálása érdekében, így fokozzák a liszt eltarthatóságát. Az így kapott liszt állaga, aromája és megjelenése egyaránt kiváló minőségű, így azt az élelmiszeripar előszeretettel használja különböző élelmiszerek előállítására. Sajnos azonban a finomliszt vagy fehérliszt előállításához használt őrlési technika során a liszt tápanyagtartalma lecsökken – elvesznek egyes vitaminok, ásványi anyagok és a rostok.
A lisztgyártók ezt úgy ellensúlyozzák, hogy gyakran utólag adnak vitaminokat a kész liszthez, ám az összes értékes tápanyag nem pótolható. A hántolatlan gabonából készült teljes kiőrlésű liszt megőrzi természetes zsír- és olajtartalmát, ezért általában drágább, mint a belőle előállított finomliszt. A magasabb zsiradéktartalom ugyanakkor avasodásra hajlamosít, ami nehezíti a feldolgozást, a tárolást és a szállítást is.
A teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma ugyanakkor jóval magasabb: sokkal több benne az élelmi rost, az antioxidáns, a fehérje (különösen a lizin nevű aminosavban gazdag fehérjék), az ásványi anyag (magnézium, mangán, foszfor és szelén), valamint a vitamin (niacin, B6-vitamin, E-vitamin). Valószínűleg a magas rosttartalomnak köszönhető a teljes kiőrlésű liszt egészségre gyakorolt jótékony hatása, hiszen a rostok lelassítják az emésztést, valamint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felszívódását a véráramba.
Epidemiológia — Mi bizonyítja, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesek?
A négy különböző területen – szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, rákos betegségek és elhízás – elvégzett epidemiológiai vizsgálatok a következő eredményekhez vezettek:
Epidemiológiai vizsgálatok
- 10 g-mal több gabonafélékből felvett rostanyag 30%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát
- naponta legalább 1 adag teljes kiőrlésű gabonatermék elfogyasztása 30–36%-kal csökkenti az isémiás szívbetegségek kockázatát
- napi kb. 3 adag teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása 25%-kal csökkenti a koszorúér-betegségek kockázatát
- naponta 3 adag teljes kiőrlésű gabonatermék 36%-kal csökkenti az isémiás stroke (vérellátási zavar következtében fellépő agykárosodás) kockázatát
Szív- és érrendszeri megbetegedések
A szív- és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában tapasztalt jótékony hatás magyarázata az, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék vélhetően magas vízoldékony rosttartalmuknak köszönhetően csökkentik a koleszterin-szintet, valamint magas az antioxidánstartalmuk. Keringési betegségek esetében a kockázatcsökkenést 27 és 37% közé becsülik. A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyobb mértékben csökkentik a koleszterinszintet, mint amekkora csökkenés a koleszterinben gazdag táplálékok elkerülésével elérhető.
Cukorbetegség
A kutatók fokozott inzulinérzékenységet tapasztaltak a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet követő személyek esetében, ami az inzulinszint csökkenése mellett a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Az „Iowai nők egészségügyi vizsgálata” (Iowa Women’s Health study) felmérés 21%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a cukorbetegség esetében.
Egy másik átfogó kutatás, a „Nővérek egészségügyi vizsgálata” (Nurses’ Health Study) keretében a napi három adag teljes kiőrlésű gabonaféléből készült ételt fogyasztók körében 27%-os rizikócsökkenést dokumentáltak. Egy további kutatás során túlsúlyos, hiper-inzulinémiás, II-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt páciensek hat héten át teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendet követtek.
A betegek szervezetében 10%-kal csökkent az éhomi inzulinszint, ami az étrend inzulin-érzékenységet javító hatására utal. Az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) 2002 óta hivatalosan is javasolja a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását a cukorbetegség kezelése során.

Rákbetegségek
40 vizsgálat meta-analízise 2-43%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések terén. Egy hasonló analízis szerint a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó személy esetében 10-40%-kal csökkent a hormonális rákbetegségek kialakulásának esélye. A legújabb tudományos eredmények szerint a növények természetes vegyületei közül jó néhánynak rákellenes hatása van.
A hántolatlan gabonafélék számos növényi tápanyagot – pl. fito-ösztrogéneket, fitánsavat, fenoloid vegyületeket és enzimgátlókat – tartalmaznak. Ezek a gabonafélék antioxidánsokban – pl. E-vitamin – is gazdagok, de a szervezet antioxidáns rendszere számára szükséges tápanyagok is előfordulnak bennük (pl. szelén). Statisztikai értelemben a teljes kiőrlésű gabona- féléket fogyasztók körében igen alacsony az emésztőrendszeri rákbetegség kialaku- lásának esélye.
Mindazonáltal ha valakinek a sejtjeiben a rákos elváltozás megindult, vagy a sejtek már elrákosodtak, akkor a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása már csak minimális hatású (vagy semmilyen hatással nincs) a gyomor-bél- rendszeri daganatok kialakulására. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása tehát inkább megelőző, és nem gyógyító céllal javasolt.
Elhízás
A „Harvardi nővérek egészségügyi vizsgálata” (Harvard Nurses Health Study, 75.000 12 évnél idősebb nő vizsgálata) azt mutatta ki, hogy a jelentős mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó nők testsúlya kisebb, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyen élelmiszereket. A jellemzően finomlisztet tartalmazó étrend tehát valószínűleg hozzájárul a testtömeggyarapodáshoz.
Azoknak a nőknek a szervezetében, akik ügyeltek arra, hogy napi étrendjük sok rostot és teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmazzon, jóval kisebb (49%) eséllyel halmozódott fel súlyfelesleg. Egy másik, 8 éven át tartó, 27.082 férfira (40–75 éves korosztály) kiterjedő vizsgálat pozitív kapcsolatot mutatott ki a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása és a testtömegcsökkenés között.
Minden 40 grammnyi elfogyasztott teljes kiőrlésű gabona 0,49 kg-mal csökkentette a súlygyarapodás mértékét, és minden 20 grammnyi, a gabonával elfogyasztott korpa 0,36 kg-mal csökkentette a testtömegnövekedés ütemét.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06