Számos betegségre jó hatással vannak

Magvas gondolatok - A teljes kiőrlésű gabona - 1. rész

Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy a teljes kiőrlésű és a hántolatlan gabonafélék segítenek egészségünk megőrzésében, és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

2009.08.05 11:30Nestlé Életmód Iránytű

Viszonylag régóta tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegségek és rákos elváltozások kialakulásának esélyét, de ma már arra is egyre több bizonyíték utal, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása mellett az agyvérzés (stroke) és a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is kisebb.

Más tudományos eredmények azt mutatják, hogy a hántolatlan gabonafélék segítségével megakadályozható az elhízás, és lassítható az öregedés folyamata is. Számos érv szól tehát amellett, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket beépítsük mindennapi étrendünkbe.

A teljes kiőrlésű gabonafélék

A „teljes kiőrlésű vagy hántolatlan gabonaszem” az a szemtermés, amelyből a gabonanövény kihajt. A Nestlé meghatározása szerint a „teljes kiőrlésű gabona” maga ez a termés, vagy az ebből készült olyan élelmiszer, amely a gabonaszem valamennyi részét és természetes tápanyagait tartalmazza. Ha a gabonát az élelmiszerelőállítás során feldolgozzák (pl. összezúzzák, megőrlik, hengerelik, sajtolják és/vagy megfőzik), a készterméknek – a technikai lehetőségek szabta korlátokon belül – ugyanolyan arányban kell tartalmaznia a különböző tápanyagokat, ahogyan azokat a feldolgozatlan gabonaszem is tartalmazza.

A gabonaszemet felépítő három réteg:

- A külső réteg („korpa”) nagy mennyiségű rost mellett Bvitaminokat (tiamin, niacin, riboflavin, piridoxin és pantoténsav), összetett szénhidrátokat és növényi tápanyagokat tartalmaz.

- A középső réteg (táplálószövet, endospermium) teszi ki a gabonaszem 80%-át. Ez szénhidrátokat, fehérjét és kis mennyiségű B-vitamint tartalmaz.

- A belső réteg (csíra) igen gazdag tápanyagforrás: ásványi anyagok, B-vitaminok, E-vitamin és növényi tápanyagok találhatók benne.


Az őrlés és a tápanyagtartalom változása

A hagyományos finomliszt előállítása során a gabonaszemből a korpát és a csírát eltávolítják a nyersanyag stabilizálása érdekében, így fokozzák a liszt eltarthatóságát. Az így kapott liszt állaga, aromája és megjelenése egyaránt kiváló minőségű, így azt az élelmiszeripar előszeretettel használja különböző élelmiszerek előállítására. Sajnos azonban a finomliszt vagy fehérliszt előállításához használt őrlési technika során a liszt tápanyagtartalma lecsökken – elvesznek egyes vitaminok, ásványi anyagok és a rostok.

A lisztgyártók ezt úgy ellensúlyozzák, hogy gyakran utólag adnak vitaminokat a kész liszthez, ám az összes értékes tápanyag nem pótolható. A hántolatlan gabonából készült teljes kiőrlésű liszt megőrzi természetes zsír- és olajtartalmát, ezért általában drágább, mint a belőle előállított finomliszt. A magasabb zsiradéktartalom ugyanakkor avasodásra hajlamosít, ami nehezíti a feldolgozást, a tárolást és a szállítást is.

A teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma ugyanakkor jóval magasabb: sokkal több benne az élelmi rost, az antioxidáns, a fehérje (különösen a lizin nevű aminosavban gazdag fehérjék), az ásványi anyag (magnézium, mangán, foszfor és szelén), valamint a vitamin (niacin, B6-vitamin, E-vitamin). Valószínűleg a magas rosttartalomnak köszönhető a teljes kiőrlésű liszt egészségre gyakorolt jótékony hatása, hiszen a rostok lelassítják az emésztést, valamint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felszívódását a véráramba.

Epidemiológia — Mi bizonyítja, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesek?

A négy különböző területen – szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, rákos betegségek és elhízás – elvégzett epidemiológiai vizsgálatok a következő eredményekhez vezettek:

Epidemiológiai vizsgálatok

-
10 g-mal több gabonafélékből felvett rostanyag 30%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát

- naponta legalább 1 adag teljes kiőrlésű gabonatermék elfogyasztása 30–36%-kal csökkenti az isémiás szívbetegségek kockázatát

- napi kb. 3 adag teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása 25%-kal csökkenti a koszorúér-betegségek kockázatát

- naponta 3 adag teljes kiőrlésű gabonatermék 36%-kal csökkenti az isémiás stroke (vérellátási zavar következtében fellépő agykárosodás) kockázatát

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában tapasztalt jótékony hatás magyarázata az, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék vélhetően magas vízoldékony rosttartalmuknak köszönhetően csökkentik a koleszterin-szintet, valamint magas az antioxidánstartalmuk. Keringési betegségek esetében a kockázatcsökkenést 27 és 37% közé becsülik. A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyobb mértékben csökkentik a koleszterinszintet, mint amekkora csökkenés a koleszterinben gazdag táplálékok elkerülésével elérhető.

Cukorbetegség

A kutatók fokozott inzulinérzékenységet tapasztaltak a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet követő személyek esetében, ami az inzulinszint csökkenése mellett a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Az „Iowai nők egészségügyi vizsgálata” (Iowa Women’s Health study) felmérés 21%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a cukorbetegség esetében.

Egy másik átfogó kutatás, a „Nővérek egészségügyi vizsgálata” (Nurses’ Health Study) keretében a napi három adag teljes kiőrlésű gabonaféléből készült ételt fogyasztók körében 27%-os rizikócsökkenést dokumentáltak. Egy további kutatás során túlsúlyos, hiper-inzulinémiás, II-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt páciensek hat héten át teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendet követtek.

A betegek szervezetében 10%-kal csökkent az éhomi inzulinszint, ami az étrend inzulin-érzékenységet javító hatására utal. Az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) 2002 óta hivatalosan is javasolja a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását a cukorbetegség kezelése során.


Rákbetegségek

40 vizsgálat meta-analízise 2-43%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések terén. Egy hasonló analízis szerint a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó személy esetében 10-40%-kal csökkent a hormonális rákbetegségek kialakulásának esélye. A legújabb tudományos eredmények szerint a növények természetes vegyületei közül jó néhánynak rákellenes hatása van.

A hántolatlan gabonafélék számos növényi tápanyagot – pl. fito-ösztrogéneket, fitánsavat, fenoloid vegyületeket és enzimgátlókat – tartalmaznak. Ezek a gabonafélék antioxidánsokban – pl. E-vitamin – is gazdagok, de a szervezet antioxidáns rendszere számára szükséges tápanyagok is előfordulnak bennük (pl. szelén). Statisztikai értelemben a teljes kiőrlésű gabona- féléket fogyasztók körében igen alacsony az emésztőrendszeri rákbetegség kialaku- lásának esélye.

Mindazonáltal ha valakinek a sejtjeiben a rákos elváltozás megindult, vagy a sejtek már elrákosodtak, akkor a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása már csak minimális hatású (vagy semmilyen hatással nincs) a gyomor-bél- rendszeri daganatok kialakulására. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása tehát inkább megelőző, és nem gyógyító céllal javasolt.

Elhízás

A „Harvardi nővérek egészségügyi vizsgálata” (Harvard Nurses Health Study, 75.000 12 évnél idősebb nő vizsgálata) azt mutatta ki, hogy a jelentős mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó nők testsúlya kisebb, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyen élelmiszereket. A jellemzően finomlisztet tartalmazó étrend tehát valószínűleg hozzájárul a testtömeggyarapodáshoz.

Azoknak a nőknek a szervezetében, akik ügyeltek arra, hogy napi étrendjük sok rostot és teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmazzon, jóval kisebb (49%) eséllyel halmozódott fel súlyfelesleg. Egy másik, 8 éven át tartó, 27.082 férfira (40–75 éves korosztály) kiterjedő vizsgálat pozitív kapcsolatot mutatott ki a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása és a testtömegcsökkenés között.

Minden 40 grammnyi elfogyasztott teljes kiőrlésű gabona 0,49 kg-mal csökkentette a súlygyarapodás mértékét, és minden 20 grammnyi, a gabonával elfogyasztott korpa 0,36 kg-mal csökkentette a testtömegnövekedés ütemét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.