A tej véd a csontritkulástól

A fiatalok nem isznak elég tejet

A kalcium és a tejtermékek fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben és a krónikus betegségek megelőzésében.

2009.06.22 07:56medipress.hu

A csontsűrűség a harmincas éveink környékén éri el csúcspontját, ezért kiemelten fontos, hogy a fiatal felnőttek elegendő kalciumot, fehérjét és D-vitamint vegyenek magukhoz tejtermékek formájában, hogy megelőzzék a csontritkulás későbbi kialakulását. A Journal of Nutrition Education and Behavior július/augusztusi számában a kutatók azt írják, hogy a fiatalok csökkentik a kalcium-és tejtermékfogyasztást, amint a húszas éveikbe lépnek.

A minneapolisi Minnesota Egyetem kutatói a Projekt EAT (Tinédzserek Táplálkozása) című tanulmány adatait elemezték, mely több mint 1 500 fiatal (45 % férfi) táplálkozását és testsúlyát rögzítette. A résztvevők átlagéletkora a vizsgálat idején 15,9 év volt, az utánkövetés során pedig 20,5 év. A középiskolás évek és a fiatal felnőttkor között a nők és férfiak 153 ill. 194 mg-mal csökkentették a napi kalciumbevitelt. Habár a nők 39, a férfiak 38 %-a több kalciumot fogyasztott az öt év alatt, a nagy többség kevesebbet.

A kamaszkor közepén a nők 72, a férfiak 55 %-a a javasolt 1 000 mg/nap mennyiségnél kevesebb kalciumot vett magához. A kutatók felfedezték, hogy a fiatal felnőttkorban a következő tényezők hatására emelkedik a kalciumbevitel: kapható tej az étkezdében, kedvező hozzáállás az egészséghez/táplálkozáshoz, egészséges testsúly-kontroll, a társak hozzáállása. A televízió előtt töltött idő és a laktóz-intolerancia viszont általában a kalciumfogyasztás csökkenéséhez vezet.

A cikkben Dr. Nicole I. Larson, a Minnesotai Egyetem Népegészségügyi karának epidemiológiai és közegészségügyi szakáról munkatársaival együtt kijelentette, hogy: „A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a jövőben szorgalmazni kell a kalciumbevitel növelését a családokban az étkezéseknél felszolgált tej segítségével. A kamaszlányokat külön is meg kell céloznunk, hogy egészségesebben táplálkozzanak, helyes szokásokat alakítsanak ki és ne nézzenek annyi reklámot a televízióban. A fiúkat arra kell rávenni, hogy kóstolák meg a kalciumban gazdag ételeket, tartsák karban testsúlyukat és társaikat is támogasság az egészséges táplálkozás terén.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.