A 21. század járványa
Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének? 1. rész
December 4-e az allergia világnapja. Tény, hogy az ételallergia közvetlenül vagy közeli ismerőseink révén mindannyiunk életébe beleköltözött. Ezért jártunk utána, miről is van szó tulajdonképpen. Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének?
2008.12.04 11:46A novemberben útjára indult Nestlé Életmód Iránytű ebben a hónapban az allergia témakörét járja körül. Ezúttal a a 21. század járványával kapcsolatban összesítették a Nestlé svájci kutatóközpontjának (Nestlé Research Center) kutatási eredményeit és érdekes egészség-életmód témájú háttéranyagait.
Van olyan ismerőse, aki meg sem kóstolja a legfinomabb házi készítésű, nagymami-féle zserbó szeletet?
Elgondolkodott már azon, hogy hány fajta növényi tej sorakozik a reformboltok polcain: rizstej, szójatej, kókusztej, zabtej. De kik isszák ezt és miért?
Kolleganője épp piros foltokkal a kezén jött ma dolgozni? Talán este egy kis tálnyi földimogyorót majszolt el tévénézés közben?
A 21. század járványa
Az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt az allergiás esetek száma, melynek eredményeként, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egyik járványának kiáltotta ki ezt a megbetegedést. A tüneteket is kiváltó allergiás megbetegedések száma az elmúlt bő egy évtized során megduplázódott. Már 1992-ben az Egyesült Államokban a gyermekek 6-8%-nál kimutathatók voltak ételallergiás reakciók.
Az ételallergia, mely az egyik leggyakoribb betegség a csecsemők és a kisgyermekek körében, magas egészségügyi költségeket von maga után, valamint a beteg és családja számára a hétköznapi életvitelben jelentkező kényelmetlenségeket illetve társadalmi izolációt is eredményezhet. Az ételallergiások arányát 6-8%-ra becsülik. Ezt népességvizsgálatok is alátámasztják, amelyek 1,9 - 3,2%-ban mutattak ki tehéntej allergiát csecsemők és kisgyermekek között, és 2,6%-ban tojásallergiát a 2,5 éves korosztálynál.
Az elmúlt két évtizedben megfigyelhető jelenség, vagyis a megbetegedések előfordulási gyakoriságának drasztikus mértékű növekedése három tényezővel magyarázható:
• Gyakoribb érintkezés a háziporban fellelhető atkaváladékkal
• A diesel motorok által kibocsátott szennyező anyagok arányának növekedése, melyek hörgőirritációt és a légúti-allergének fokozott áteresztését okozzák
• Egyre ritkábban fordulnak elő az immunrendszert erősítő gyermekkori fertőzések (az oltóanyagok fejlettségének és a szigorodó oltási protokollnak köszönhetően)
Az allergiás betegségek folyamatosan növekvő száma sürgőssé tette a hatékony allergiamegelőzést.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06