A zsír és az éhség kapcsolata
Tudósok szerint minél több zsírt fogyaszt valaki, annál éhesebbé válik
A Cincinnati Egyetem legújabb kutatásai szerint a ghrelin nevű éhséghormont az élelmiszerekkel bevitt zsírok aktiválják (tehát nem a szervezetünkben lévők) az optimális tápanyag metabolizmus és a zsírok tárolásának érdekében.
2009.06.10 19:06medipress.huEzek a kutatási eredmények teljesen eltérő képet mutatnak a ghrelinről, amelynek aktiválásáért úgy tűnik, egy, a gyomorban található enzim (GOAT) a felelős.
A ghrelin nevű hormon étkezések előtt található meg legnagyobb koncentrációban a szervezetünkben. Éhséghormonnak nevezik, mert beadása esetén olyan folyamatokat indít be az agyban, amelyek az éhségérzet stimulálását és fokozott kalóriabevitelt okoznak.
A hormonnak az aktiválódáshoz acilációra (egy zsírsav hozzáadására) van szüksége - ez a ghrelin O-acil transzferáz, vagyis a GOAT feladata. A kutatók eredetileg úgy hitték, a ghrelinhez kapcsolódó zsírsavakat a szervezet saját maga termeli.
"A ghrelin rendszer valójában zsírérzékelőként működik a gyomorban, ami tudatja az aggyal, ha energia áll a szervezet rendelkezésére: így megindulhatnak a kalóriaigényes folyamatok, például a növekedés" - nyilatkozta Dr. Matthias Tschöp, a kutatás vezetője.
"Állatkísérletek során igazoltuk, hogy a több GOAT enzim több zsír tárolásához vezet, a GOAT hiányában ugyanis a szervezet nem kap jelzést a zsírok tárolására." A folyamatok valószínűleg az emberekben is hasonlóképpen zajlanak le: vagyis az étkezési zsírok hiányában a ghrelin nem aktivizálódik, így a szervezet nem is raktároz zsírokat.
"A ghrelin valószínűleg nagyban hozzájárul a gyomor-bypass műtétek sikeréhez, az eljárás során ugyanis olyan gyomorrészek kerülnek lezárásra, amelyek GOAT enzimet és ghrelin sejteket tartalmaznak, így akadályozva a ghrelin aktiválódását és a zsírok tárolását" - nyilatkozta Dr. Tschöp.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06