A zsír és az éhség kapcsolata
Tudósok szerint minél több zsírt fogyaszt valaki, annál éhesebbé válik
A Cincinnati Egyetem legújabb kutatásai szerint a ghrelin nevű éhséghormont az élelmiszerekkel bevitt zsírok aktiválják (tehát nem a szervezetünkben lévők) az optimális tápanyag metabolizmus és a zsírok tárolásának érdekében.
2009.06.10 19:06medipress.huEzek a kutatási eredmények teljesen eltérő képet mutatnak a ghrelinről, amelynek aktiválásáért úgy tűnik, egy, a gyomorban található enzim (GOAT) a felelős.
A ghrelin nevű hormon étkezések előtt található meg legnagyobb koncentrációban a szervezetünkben. Éhséghormonnak nevezik, mert beadása esetén olyan folyamatokat indít be az agyban, amelyek az éhségérzet stimulálását és fokozott kalóriabevitelt okoznak.
A hormonnak az aktiválódáshoz acilációra (egy zsírsav hozzáadására) van szüksége - ez a ghrelin O-acil transzferáz, vagyis a GOAT feladata. A kutatók eredetileg úgy hitték, a ghrelinhez kapcsolódó zsírsavakat a szervezet saját maga termeli.
"A ghrelin rendszer valójában zsírérzékelőként működik a gyomorban, ami tudatja az aggyal, ha energia áll a szervezet rendelkezésére: így megindulhatnak a kalóriaigényes folyamatok, például a növekedés" - nyilatkozta Dr. Matthias Tschöp, a kutatás vezetője.
"Állatkísérletek során igazoltuk, hogy a több GOAT enzim több zsír tárolásához vezet, a GOAT hiányában ugyanis a szervezet nem kap jelzést a zsírok tárolására." A folyamatok valószínűleg az emberekben is hasonlóképpen zajlanak le: vagyis az étkezési zsírok hiányában a ghrelin nem aktivizálódik, így a szervezet nem is raktároz zsírokat.
"A ghrelin valószínűleg nagyban hozzájárul a gyomor-bypass műtétek sikeréhez, az eljárás során ugyanis olyan gyomorrészek kerülnek lezárásra, amelyek GOAT enzimet és ghrelin sejteket tartalmaznak, így akadályozva a ghrelin aktiválódását és a zsírok tárolását" - nyilatkozta Dr. Tschöp.