A nyúltáplálék csak a szándékainkat elégíti ki
Miért a sültkrumplit választjuk a saláta helyett?
Már a gondolat, hogy sült krumpli helyett salátát válasszunk, kielégíti a szándékainkat, hogy egészségesebben táplálkozzunk, és vicces módon mégis a burgonyát választjuk.
2009.05.06 19:56MTIEgy sor kísérlet során a kutatók azt találták, hogy az emberek akkor is inkább az egészségtelenebb ételeket választják, mint pl. a sajtburger vagy a fagylalt, ha a menün szerepel vegaburger vagy gyümölcs.
"Mivel elérhető az egészségesebb megoldás, már ez a tény valahogy betölti az egészséges táplálkozásra irányuló célokat, így az emberek szabadabban bolondulnak meg olyasmiért, ami kifejezetten káros az egészségre.” – magyarázta a Reuters Healthnek adott interjújában a tanulmány vezetője, Dr. Gavan J. Fitzsimons a durhami Duke Egyetemről. Fitzsimons és csapata a „helyettesítő igény-kielégítés” nevű jelenséget vizsgálták.
Ennek során megvan a lehetőségünk arra, hogy úgy cselekedjünk, mely hosszú távú céljainknak eleget tesz – például annak, hogy egészségesebben táplálkozzunk – és ez már betölti vágyainkat, még akkor is, ha valójában nem így teszünk.
Azt feltételezték, hogy az emberek gyakrabban választják a lehető legegészségtelenebb ételt akkor, ha a menün szerepel az egészségmegőrzés szempontjából megfelelő étel, ahhoz képest, ha csak kevésbé egészséges ételeke szerepelnek az étlapon. Fitzsimons és munkatársainak minden egyes kísérlete ezt a feltételezést támasztotta alá. 70 diák közül például 37 % választott szalonnás-sajtos hamburgert, mikor ehettek volna vegetáriánus hamburgert, csirkés, vagy halas szendvicset is. Amikor a zöldséges étel nem szerepelt az étlapon, akkor csak 17 % kért szalonnás szendvicset.
Hasonló mintát fedeztek fel akkor is, ha a saláta mellett sült krumplit, csirkefalatkákat és sütőben sütött burgonyát kínáltak fel: többen választották az olajban sült krumplit. Ha a csökkentett kalóriatartalmú sütemény mellett szerepelt a csokis és aranybarna változat, akkor a csokis sütemény mellett döntöttek többen. A szigorú étrendet tartó emberek hajlamosabbak elengedni magukat abban az esetben, ha egészségesebb ételt is választhatnának, mint azok, akik nem ennyire tartják kontroll alatt a táplálkozásukat.
További kutatások azt is kimutatták, hogy a visszafogottabb emberek tudat alatt valójában úgy tesznek, mintha az egészséges választás már önmagában kielégítené az igényeiket. Ha azt akarjuk, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, nem elég, ha csak 1-2 egészséges étel szerepel az étlapon, mindegy, hogy gyorsétteremről vagy iskolai büféről van szó, állítja Fitzsimons.
Akik tényleg egészségesen akarnak táplálkozni, maradjanak távol a gyorséttermektől, az iskolákban pedig egyszerűen le kellene venni az étlapról azokat az ételeket, melyek károsak.
A gyerekeket egy csomó zöldség segítségével kellene távol tartani a pizzától. Ha tápláló ételeket szerepeltetünk a kínálatban, a gyorséttermek arra csábíthatják a megfontoltan étkező embereket, hogy ezeket válasszák. Mégis, egyre nő ezen étteremláncok forgalma, és nem a saláták miatt.