Étkezzünk egészságesen
Táplálkozási piramis: fontos észben tartani
Testi egyensúlyunk megtartását legegyszerubb módon a helyes táplálkozással érhetjük el. Ebbol a felismerésbol kiindulva különbözo táplálkozási szakemberek törekednek arra, hogy minél könnyebben értheto formában tájékoztassák a lakosságot az egészségmegorzo táplálkozás alapelveirol. Így jött létre a szemléletes táplálkozási piramis elve is.
2008.11.19 11:00kulinarisvilag.huMitol is piramis? A forma kiindulási alapját az képezte, hogy az emberi szervezetnek nem egyenlo mennyiségre van szüksége a különbözo táplálékcsoportokba tartozó élelmiszerekbol.
A piramis alját a rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Ide tartoznak a különbözo kenyerek, teljes kiorlésu gabonából készült péksütemények, a rizs, a müzlik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ajánlatos a napi kalória bevitel nagyobb részét ezekkel az étkekkel fedeznünk.
Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, melyek nem csupán rostokban, de vitaminokban is gazdag élelmiszerek. A piramison felfelé haladva következnek a fehérjében gazdag termékek. Ide értjük a kefir, joghurt, túró, sajt, és különbözo tejtermékek mellett a tojást, a húsokat és egyéb húskészítményeket is.
A piramis csúcsán találjuk az édességeket és zsírokat, amelyekre a szervezetnek szintén szüksége van, csak amint azt a piramisforma látványosan érzékelteti, igen kis mennyiségben, tehát ajánlatos fogyasztásukat a többi táplálékhoz képest a minimálisra szorítani. Ebben a rendszerben tehát minden helyet kap a magvaktól a csokiszeletig, csak éppen tisztában kell lenni azzal, hogy mikor és foleg mennyit fogyasszunk belolük!