A tünetek becsaphatnak
Nem árt az óvatosság: a botulizmus könnyen félreismerhető
Nemrégiben nagy port karvart a szarvasgombás pesto okozta botulizmus, mely akár halálos kimenetelű is lehet. A kockázatot tovább növeli, hogy a tünetek más betegségekre is utalhatnak.
2014.07.08 17:29ma.hu
Az ÁNTSZ nemrégiben közölt információja szerint a feltehetően Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pesto súlyos megbetegedést okozott a világ több táján – Grúziában és Franciaországban három, míg Magyarországot egy botulizmusos esetet regisztráltak. Hogy valóban az érintett termék a felelős-e a problémáért, az ügyben még vizsgálat folyik.
Mi az a botulizmus?
A kolbászmérgezésként is ismert botulizmus egy igen ritka, ám veszélyes betegség, melyet a Clostridium botulinum talajbaktérium okoz. Mérge a bélfalon keresztül a vérbe jut, és az acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolva idegkárosodást, izombénulást okoz. Leggyakrabban rosszul hőkezelt húsokról jut be az emberi szervezetbe a baktérium – így általában disznóvágás után üti fel a fejét –, ám tévedés azt hinni, hogy növényi termékekben ne fordulna elő – magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza.
Figyelmeztető tünetei
• zavaró szemproblémák: homályos/kettőslátás, pupillatágulat
• szédülés
• szájszárazság, nyelési problémák
• gyomorpanaszok, görcsök
• bénulás
Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak – mondja dr. Kapocsi Judit. Pedig a betegség felismerése és a mielőbbi gyógyszeres kezelés életmentő jelentőséggel bír, hiszen nem sok idő után az idegméreg a légzést és a szívműködést is károsítja, így megfelelő terápia nélkül akár halállal is végződhet az állapot.
Mit tegyen, ha a tüneteket észleli magán?
Amennyiben botulizmusra gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, aki antitoxin segítségével közömbösíti a mérget, így megállítható az állapot romlása. Súlyosságtól függően hosszabb rehabilitáció lehet szükséges. Dr. Kapocsi Judit szerint bár ritka betegségről van szó, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Mivel egy igen hőérzékeny baktérumról van szó, az ételek megfelelő hőkezelése kiemelt jelentőséggel bír, csakúgy, mint az alapos, meleg vízzel való lemosás, az esetleg szennyezett föld eltávolítása céljából.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06