A tünetek becsaphatnak
Nem árt az óvatosság: a botulizmus könnyen félreismerhető
Nemrégiben nagy port karvart a szarvasgombás pesto okozta botulizmus, mely akár halálos kimenetelű is lehet. A kockázatot tovább növeli, hogy a tünetek más betegségekre is utalhatnak.
2014.07.08 17:29ma.hu
Az ÁNTSZ nemrégiben közölt információja szerint a feltehetően Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pesto súlyos megbetegedést okozott a világ több táján – Grúziában és Franciaországban három, míg Magyarországot egy botulizmusos esetet regisztráltak. Hogy valóban az érintett termék a felelős-e a problémáért, az ügyben még vizsgálat folyik.
Mi az a botulizmus?
A kolbászmérgezésként is ismert botulizmus egy igen ritka, ám veszélyes betegség, melyet a Clostridium botulinum talajbaktérium okoz. Mérge a bélfalon keresztül a vérbe jut, és az acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolva idegkárosodást, izombénulást okoz. Leggyakrabban rosszul hőkezelt húsokról jut be az emberi szervezetbe a baktérium – így általában disznóvágás után üti fel a fejét –, ám tévedés azt hinni, hogy növényi termékekben ne fordulna elő – magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza.
Figyelmeztető tünetei
• zavaró szemproblémák: homályos/kettőslátás, pupillatágulat
• szédülés
• szájszárazság, nyelési problémák
• gyomorpanaszok, görcsök
• bénulás
Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak – mondja dr. Kapocsi Judit. Pedig a betegség felismerése és a mielőbbi gyógyszeres kezelés életmentő jelentőséggel bír, hiszen nem sok idő után az idegméreg a légzést és a szívműködést is károsítja, így megfelelő terápia nélkül akár halállal is végződhet az állapot.
Mit tegyen, ha a tüneteket észleli magán?
Amennyiben botulizmusra gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, aki antitoxin segítségével közömbösíti a mérget, így megállítható az állapot romlása. Súlyosságtól függően hosszabb rehabilitáció lehet szükséges. Dr. Kapocsi Judit szerint bár ritka betegségről van szó, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Mivel egy igen hőérzékeny baktérumról van szó, az ételek megfelelő hőkezelése kiemelt jelentőséggel bír, csakúgy, mint az alapos, meleg vízzel való lemosás, az esetleg szennyezett föld eltávolítása céljából.