Alacsony kalóriatartalma miatt népszerű

Fogyókúrához kiváló! - Cukkíni főzve, sütve, pirítva, töltve

Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán - A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle.

2008.07.27 10:00MTI

Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán.

A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle. Levesnek, salátának, rakva, töltve, étvágygerjesztőnek és főételnek egyaránt népszerű.

A grillpartik kedvence, ugyanis megpirítva és jól megfűszerezve olcsó és mutatós köret, de a vegetáriánusok számára kiválóan pótolja a húst is.

Kiadós és frappáns krémleves készíthető belőle. Ha nincs kedve a háziasszonynak főzőcskézni, nyers zöldségekből - répából, cukkíniből, zellerből, zöldpetrezselyemből, céklából - kitűnő hideg gazpacho készíthető, amelyikből nem hiányozhat a citromlé, a só, a bors, a fokhagyma, az őrölt koriander.

Pirított és fokhagymás olajjal megkent kenyérkockákkal kínálva, zellerszárral díszítve üdítő, nyári hideg leves lesz belőle. A cukkíni kiválóan dúsítja például a fasírtféléket, és egyben könnyíti is: húspástétomokba is nagyszerű, mert alacsonyabbá teszi azok kalóriatartalmát és egyben húspótló.

Bár sokan íztelennek tartják, ezt a hátrányt előnyként is fel lehet fogni. Kaméleon módjára viselkedik ugyanis a cukkíni: érdekesebbé teszi a lecsót, izgalmassá, színessé a zöldségköreteket, salátákban pedig felismerhetetlenné válik.

Uborka helyett érdemes salátákba kockázni, mert kevesebb a víztartalma és így nem áztatja el a "kompozíciót". Ugyanúgy lehet rántani mint a patisszont, bár így már nem számít fogyókúrás fogásnak, akárcsak a rakott, töltött változat.

Külföldön kedvenc összetevője a mártásokkal kínált zöldséghasábos összeállításoknak. Ilyenkor zsenge sárgarépát, zöldhagymát, zellerszárat állítanak egy-egy mutatósabb pohárba és különféle szószokba mártogatják, a legelegánsabb partikon is.

Chips és sós mogyoró helyett korszerűbb étvágygerjesztő, hiszen nincs benne sok kalória és tartósítószer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.