Alacsony kalóriatartalma miatt népszerű
Fogyókúrához kiváló! - Cukkíni főzve, sütve, pirítva, töltve
Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán - A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle.
2008.07.27 10:00MTIAz utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán.
A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle. Levesnek, salátának, rakva, töltve, étvágygerjesztőnek és főételnek egyaránt népszerű.
A grillpartik kedvence, ugyanis megpirítva és jól megfűszerezve olcsó és mutatós köret, de a vegetáriánusok számára kiválóan pótolja a húst is.

Kiadós és frappáns krémleves készíthető belőle. Ha nincs kedve a háziasszonynak főzőcskézni, nyers zöldségekből - répából, cukkíniből, zellerből, zöldpetrezselyemből, céklából - kitűnő hideg gazpacho készíthető, amelyikből nem hiányozhat a citromlé, a só, a bors, a fokhagyma, az őrölt koriander.
Pirított és fokhagymás olajjal megkent kenyérkockákkal kínálva, zellerszárral díszítve üdítő, nyári hideg leves lesz belőle. A cukkíni kiválóan dúsítja például a fasírtféléket, és egyben könnyíti is: húspástétomokba is nagyszerű, mert alacsonyabbá teszi azok kalóriatartalmát és egyben húspótló.
Bár sokan íztelennek tartják, ezt a hátrányt előnyként is fel lehet fogni. Kaméleon módjára viselkedik ugyanis a cukkíni: érdekesebbé teszi a lecsót, izgalmassá, színessé a zöldségköreteket, salátákban pedig felismerhetetlenné válik.
Uborka helyett érdemes salátákba kockázni, mert kevesebb a víztartalma és így nem áztatja el a "kompozíciót". Ugyanúgy lehet rántani mint a patisszont, bár így már nem számít fogyókúrás fogásnak, akárcsak a rakott, töltött változat.
Külföldön kedvenc összetevője a mártásokkal kínált zöldséghasábos összeállításoknak. Ilyenkor zsenge sárgarépát, zöldhagymát, zellerszárat állítanak egy-egy mutatósabb pohárba és különféle szószokba mártogatják, a legelegánsabb partikon is.
Chips és sós mogyoró helyett korszerűbb étvágygerjesztő, hiszen nincs benne sok kalória és tartósítószer.
Kapcsolódó írások:
- A zöldség főve is éppoly egészséges, mint nyersen
- Nem is gondolnánk mi mindenre jó ez a zöldség
- A zöldség véd, a szájöblítő gyomorfekélyt okoz?
- Csábuljon el a zöldségesnél: újra itt a saláta szezon!
- Inkább húst, mint zöldséget esznek a férfiak
- Kevés halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az egyetemisták