A rostszegény étrend szívproblémát is okozhat
Kevés rosttal nő a pocak!
Az alacsony rosttartalmú étrend növeli a fiatalok esélyét a szívbetegségre és a diabéteszre - figyelmeztet egy új tanulmány. Márpedig sajnos sokan fogyasztanak kevés rostot.
2012.06.07 08:15ma.huA kevés rostot fogyasztó tinédzserek nagyobb mértékben vannak kitéve a cukorbetegség és a szívproblémák kockázatának. Amerikai kutatók 559 kamaszt vizsgáltak 14 és 18 éves kor között - felfedezték, hogy átlagosan az ajánlott napi rostbevitel egyharmadát fogyasztották.
Csupán a tinédzserek 1 százaléka evett annyi rostot, amennyi javasolt, azaz 28 grammot, ha nőről, 38 grammot, ha férfiról van szó.
Azok a kamaszok, akik kevés rostot ettek, nagyobb pocakot eresztettek, vérükben pedig magasabb volt a gyulladás faktorok szintje.
Mindkét állapot a kardiovaszkuláris betegségek valamint a diabétesz nagyobb kockázatához vezet a Georgia orvostudományi egyetem kutatói szerint.

Bár a tanulmány talált összefüggést az alacsony rosttartalmú táplálkozás és a rizikófaktorok között, ez még nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek - mutattak rá a kutatók.
A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism közölte - megállapította, hogy az alacsony rosttartalmú étrend a magasabb testzsírral is összefügg a nőknél, de férfiaknál nem.
"Az üzenet egyszerű - a serdülőknek több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztaniuk - mondta el a tanulmány társszerzője, Dr. Norman Pollock az egyetem sajtóközleményében. - A rostbevitel növelésére vonatkozóan meg kell fogadni a tanácsot."
A magas rosttartalmú ételek közé tartoznak a gabonafélék, hüvelyesek, bizonyos gyümölcsök és zöldségek (nem szétfőtt állapotban).
Az étrend problémáinak megértése különösen fontos manapság, amikor a testmozgás hiánya és az elhízás a tizenévesek körében sajnálatos módon emelkedik. Az Egyesült Államokban a fiatalok nagyjából egyharmada túlsúlyos vagy elhízott.
Nehéz ugyanakkor sok rostot is fogyasztani, mivel a kamaszok sokszor előnyben részesítik a feldolgozott élelmiszereket, a több rost fogyasztásának pedig olyan mellékhatásai lehetnek, mint például a bél gázok, puffadás és hasmenés.