Naponta követjük el a konyhai hibákat

3 dolog - megfertőz a konyhában, és észre se vesszük!

Mindennapos teendőink közepette olykor elfeledkezünk bizonyos szabályokról, amelyekkel könnyen megvédhetnénk magunkat a kórokozókkal szemben. Különösen, ha húst sütünk vagy főzünk...

2012.04.22 14:55ma.hu

A szalmonella veszélyes - különösen, ha már néhány napot a vécé felett görnyedve töltöttünk. A nyári időszak közeledtével főleg előfordulhat, hogy közelebbi kapcsolatba kerülünk a baktériumokkal, amennyiben nem vigyázunk ételeink elkészítése, tárolása során.

Lassan kezdődik a grillcsirke szezon - a kertipartyk ideje. Vajon van-e okunk aggódni?

Aggódni talán nem szükséges, de a megfertőződés kockázatát kerülni kell, ahogy csak lehet. Ha követjük a megfelelő eljárásokat, nincs mitől félnünk. Három könnyű módszer van arra, hogy elkerüljük a leggyakoribb húsfőzési, hús sütési hibákat.

1. Hiba: ugyanazon a helyen nyitjuk fel a csirke csomagolását, ahol készítjük az ételt

Egy fontos dolgot kell megérteni: lehetnek baktériumok a nyers húsban. Az E. coli, campylobacter és számos más baktérium az élelmiszer-eredetű betegségekkel hozható összefüggésbe. Csupán pár csepp húslé, és napokra a "vécéhez láncoljuk magunkat."

Elfeledkezve a munkafelület letisztításáról, és/vagy a kéz megmosásáról, egy ugyanazon a helyen készített szendviccsel máris bevittük szervezetünkbe a baktériumot. A nyers hús csomagolását tehát nyissuk fel a szemeteskuka felett vagy a mosogatóban, amit aztán alaposan kimosunk.

2. Hiba: félbevágjuk a húst, hogy megnézzük, megfőtt-e

Ha rendszeresen ezt csináljuk annak ellenőrzésére, jó lesz-e már hús, ideje abbahagyni. Ez nem a legobb módszer és nem is biztonságos. Érdemesebb beszerezni egy húshőmérőt, amely a húsba szúrható. A hús legvastagabb részét ellenőrizzük, hogy biztosak legyünk abban, a baktériumokat kiirtottuk.

3. Hiba: a húskészítés során végig ugyanazokat az eszközöket használjuk

Felvágjuk a nyers csirkét, majd ugyanazt a kést használjuk a megbökésére, miután sütőbe toltuk. Pedig a kés fertőzött lehet a nyers húsban levő baktériumokkal. Ez a grillezés esetében is igaz.

Ne használjuk ugyanazokat a tányérokat, eszközöket a nyers húshoz és a már elkészült húshoz. Amint a nyers húst bekészítettük a sütéshez/főzéshez, a hozzá használt eszközök kerüljenek a mosogatóba!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.