A gyümölcsös tál sem biztonságos hely!
A baktériumok a kesztyűből is pislognak
Nem hinnénk, mekkora a jelentősége: kénytelenek leszünk a kertészkedő kesztyűnket és a gyümölcsös tálainkat is alaposan megtisztítani, ha az alábbiakat elolvassuk...
2012.04.11 16:55ma.huÚgy tűnik, sajnálatos módon a környezetkímélő magatartás nem mindig jár azzal, hogy magunkat is megfelelően védjük.
A bevásárlószatyrokból ránk leselkedő veszélyekről már hallhattunk - van azonban még néhány dolog, amely sajnos veszélyeket rejthet számunkra, és minden nap használjuk őket.
Ilyen például a kertészkedésre használt kesztyű. Valóban védelmez bennünket a szúrós, tüskés növényektől, cserjéktől, de őszintén, mikor mostuk őket utoljára? Valószínűleg sosem tettünk ilyet.
Dr. Ron Cutler londoni biomedikus szerint a baktériumok, vírusok és spórák, amelyek a talajban vannak, a kezünkön át könnyen a szánkba, szemünkbe juthatnak, miután piszkos kesztyűt viseltünk.

A kertész kesztyűk hamis biztonságérzetet adnak. A törmelék bármikor bejuthat a kesztyűbe, ezért a legokosabb, ha a kertészkedés után úgy mosunk kezet, mintha kesztyű nem is lett volna rajtunk: nagyon alaposan.
Jó tanács még, hogy cseréljük ki a kesztyűt minden alkalommal, ha lyukat, vágást fedezünk fel rajta, mert a réseken könnyen bejutnak a talajban levő baktériumok. Mossuk ki és szárítsuk meg jól őket kéthetente, a legcélszerűbb, ha antibakteriális szappannal tesszük.
Veszélyt rejthetnek számunkra a gyümölcsös tálak és zöldséges zacskók. Mielőtt egy gyümölcs vagy zöldség rothadásnak indul, és ennek látható jelei vannak, pseudomas nevű baktériumok fejlődnek ki bennük a túlérettség miatt, amelyek súlyos gyomor- és bélrendszeri zavarokat, fertőzéseket okozhatnak.
"Kialakítanak egy olyan környezetet, melyben az E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumok kiválóan érezhetik magukat - mondja Dr. Cutler. - Egy tál gyümölcs vagy egy zacskó zöldség általában nincs hűtve, ezért a baktériumok könnyedén elszaporodhatnak."
Ne feledjük, hogy az E.coli-uborkajárvány 2011 nyarán 26 európai embert ölt meg, és ezrek betegedtek meg súlyosan - mindez bizonyítja a kockázatot, amit ezek a zöldséges-gyümölcsök tálak, zacskók jelenthetnek.
Fontos őket rendszeresen tisztítani, alaposan kimosni. Egyszer hetente minimum mossuk ki a tálakat, cseréljük le a zacskókat!
Kapcsolódó írások:
- Hemzsegnek a baktériumtól az újrahasznosított bevásárlótáskák?
- Halált hozhat egy szájban élő baktérium
- Baktériumok "robbannak" a levegőbe, ha nyitva hagyjuk a fedelet
- Veszélyes narancslé - baktériumokat szürcsölhetünk be a frissen facsarttal is
- Másokból szívja ki az életet - megtalálták
- Ne ájuljon el: ez a hűtő legveszélyesebb helye!
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06