Hol nyüzsögnek leginkább a bacik? Meglepődünk

Vizes palackjainktól sem vagyunk biztonságban...

A baktériumok igen sok helyről leselkedhetnek ránk - nem is sejtjük, mit viszünk magunkkal nap mint nap, tökéletes fészket szolgáltatva számukra. Csapjunk le rájuk, mielőtt bajt okoznak.

2012.04.12 16:55ma.hu

Számos tárgyat használunk nap mint nap, hosszú időn keresztül, és nem is gondoljuk róluk, hogy problémát okozhatnak nekünk. A szivacsainkat, törlőrongyainkat sokáig használjuk, amíg csak el nem kopnak, és már nem alkalmasak a hatékony mosogatásra, törlésre.

Vagy például takarékossági okokból visszük magunkkal ugyanazt a vizes palackot, csak naponta új ásványvizet töltünk bele.

A kanadai Calgary egyetem kutatócsoportja szerint azonban nagy mértékben találhatók egészségünkre potenciálisan ártalmas baktériumok a műanyag flakonokban, amelyeket kimosás nélkül használunk újra és újra.

A vízminták több, mint 30 százalékában találtak jelentős mértékű fekáliás baktériumot, valószínűleg a nem megfelelő kézmosás következtében.

Dr. Julian Hiscox, a Leeds egyetem munkatársa elmondta: amennyiben egész nap szobahőmérsékleten hagyjuk állni a flakont, asztalunkra téve vagy a táskánkba helyezve, idális környezetet biztosítunk a meglévő baktériumok számára, hogy szaporodjanak.

Jó tanács, hogy a kidobható palackokat cseréljük le minden héten, illetve mossuk jól át az újra használható flakonokat heti egy alkalommal.

Szivacsok

Nem kevés veszélyt rejtenek a mosogatószivacsok. Csupán egy héttel a használatba vétel után a szivacs több, mint egymillió baktérium "telephelyévé" válhat.

Ráadásul kulcsfontosságú szerepet játszanak benne, hogy a baktériumok a kezünkre kerüljenek, beleértve az E.coli-t, és a staphylococcus-t, utóbbi például a nyers hússal való érintkezésből származhat.

A Floridai egyetem kutatói úgy vélik, biztos módszert találtak a szivacs fertőtlenítéséhez: áztassuk a szivacsot vízben, majd rakjuk a mikróba 2 percre. Vizsgálatok szerint a baktériumok 99 százaléka eltűnik ezzel a módszerrel...

Eközben, egy 2009-es tanulmány azt mutatja, hogy a konyhai csap több baktériummal "lát el" bennünket, mint hinnénk - különösen a fogantyúk ártalmasak.

A csapok 14 százalékánál találtak a kutatók jelentős mennyiségű baktériumot, köztük E.coli-t. Összehasonlítva azzal, hogy a a vécé fogantyúknak csupán 6 százalékán volt ekkora mennyiség, ez meglehetősen durván hangzik.

Fertőtlenítsük a szivacsokat és a törlőkendőket naponta a fenti módszerrel, vagy mossuk őket antibakteriális szerrel. Napi rendszerességgel töröljük le a teljes csaptelepet és a mosogatót, ha biztosra akarunk menni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.