A popcorn tiszta antioxidáns?

Hoppá! A legjobb dolgokkal van tele a pattogatott kukorica?

Nemcsak kalóriában szegény, magas a rosttartalma, de antioxidánsban is gazdag ez a népszerű nassolnivaló - derítette ki egy tanulmány.

2012.03.26 08:15ma.hu

Rostgazdag, kalóriaszegény és tele van antioxidánssal! Egy adag pattogatott kukorica kétszer annyi polifenolt tartalmaz, mint egy átlagos gyümölcs - derült ki laboratóriumi analízisekből.

Amerikai kémikusok az évi találkozójukon ismertették eredményeiket. A polifenolok, melyek növényi alapú kémiai anyagok, és igen sok élelmiszerben megtalálhatók a zöldségektől kezdve a csokoládékig, segítenek semlegesíteni olyan káros anyagokat, mint például a szabad gyökök. A kutatók szerint a polifenol véd a szívbetegségek és más egészségügyi problémák ellen.

"Korábban senki sem szentelt igazán figyelmet a pattogatott kukoricának, azon túl, hogy magas a rosttartalma - mondta el Joe Vinson, a Pennsylvaniai Scranton egyetem kémia professzora. - Pedig a popcornban több antioxidáns van, mint bármely másik ropogtatnivalóban, amit fogyasztunk, ráadásul igen rostdús is".

Vinson és kollégái a piacon megtalálható négyféle pattogatott kukoricát elemezték.

Pattogatott és nem pattogatott formában szintén analizálták. Miután porrá törték őket, a polifenolokat kiválogatták egy oldószer segítségével. Ez a folyamat nagyjából azt utánozza, mi történik a gyomorban, amikor az ételt emésztjük.

Egy adag popcorn - nagyjából két evőkanál a nem kipattogtatott formából - több, mint 300 milligramm polifenolt tartalmazott. Összehasonlításképpen egy gyümölcs átlagos polifenol-tartalma 160 milligramm/adag. A csemege kukoricában adagonként 114 milligramm polifenol van.

Bizonyos típusú polifenolok pigmentek, és a gyümölcsökben legnagyobb koncentrációban a héjban és a magokban találhatók. Meghökkentő, de a kukoricának éppenséggel az a része bizonyult a leggazdagabb polifenol-forrásnak, amely sokszor beszorul a fogaink közé - a héj.

Vinson professzor ezért semmiképp sem ajánlja a kidobását. Fontos azért hozzátenni, hogy a tanulmány nem azt sugallja: mondjunk le a gyümölcsről és cseréljük kukoricára!

A gyümölcsöknek ugyanis más nagyon fontos összetevőik vannak - vitaminok, ásványi anyagok, amelyeket viszont a kukorica nem tartalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.