Ezért nem tudjuk abbahagyni a popcorn-evést...

Döbbenet: a vacak ételt is befaljuk, ha megvan a környezet!

Meglepő felfedezést tettek kutatók, mely megmagyarázza azt, miért majszoljuk a pattogatott kukoricát akkor is, ha az már száraz, állott.

2011.09.09 08:25ma.hu

Az emberek nem hagyják abba egy vacak rágcsálnivaló eszegetését, csak mert nem túl jóízű - állapították meg a kutatók. Arra jutottak, hogy képesek vagyunk csak a már rég bevált szokás miatt fenntartani a majszolásukat. Ilyen az is, hogy a moziban mindig pattogatott kukoricát "kell" enni. Az sem baj, ha esetleg már rossz az íze.

A Dél-Kaliforniai egyetem kutatói tesztet végeztek, ez alapján igyekeztek rájönni, mi késztet minket a túlevésre. A tanulmány résztvevőit arra kérték, menjenek be a moziba. Mindannyian kaptak popcornt, egy részük azonban frisset, a másik pedig állottat.

Azok a mozilátogatók, akik nem fogyasztanak állandóan popcornt filmnézés közben, sokkal kevesebbet ettek az állott kukoricából, mert az ízét furának találták. Ám azokat, akik minden alkalommal majszolták a popcornt a moziban, az íz kevésbé foglalkoztatta. Ugyanannyit ettek, amennyit szoktak.

Azok számára tehát, akiknek szokása volt az állandó popcorn-ropogtatás, nem jelentett különbséget, hogy az friss volt-e vagy sem: minden csak a szokás hatalmán múlt - mondta el Wendy Wood, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány egyébként - melyet a Personality and Social Psychology Bulletin közölt - rámutat arra, hogy ilyesmi lehet az oka a túlevésnek is, amely az elhízások egyik oka. Akkor is eszünk, ha már nem vagyunk éhesek és igazán nem is kívánjuk az ételt!

David Neal tanulmányvezető elmondta, az agy hajlamos a környezethez kötni egy szokást, így azt addig folytatjuk, amíg a környezeti tényezők is fennállnak.

A tanulmány során egy csoportot nem moziba, hanem egy tárgyalóterembe ültettek be filmet nézni. Megfigyelhető volt, hogy sokkal jobban zavarta őket, milyen a kapott popcorn íze - hiányzott a mozi, mint a szokáshoz köthető helyszín!

Az agynak trükkökre van szüksége tehát, hogy bizonyos szokásokat megakadályozzunk. A trükkök közé tartozott a tanulmány során az is, hogy a résztvevőknek nem a jobb, hanem bal kezükkel kellett popcornt enniük - sokkal nagyobb figyelmet szenteltek annak, milyen ízű az a popcorn, és kevesebbet ettek az állottból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.