Nem hizlal jobban a fruktóz
A gyümölcscukor kezet foghat a szénhidrátokkal
A fruktóz (gyümölcscukor) fogyasztása nem okoz nagyobb súlygyarapodást, mint más szénhidrátoké - állapították meg elemzésükben kanadai kutatók.
2012.02.21 13:00MTIAz Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukhoz 31 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 637 embert vontak be. A résztvevők étrendjükben ugyanakkora energiamennyiséget fruktózzal, glükózzal vagy keményítővel vettek magukhoz.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlygyarapodás független volt a kalória eredetétől, a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik másfajta szénhidrátot (szőlőcukrot, keményítőt) vettek magukhoz.
Egyes elméletek szerint a fruktózt fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a másféle szénhidrátot, cukrot előnyben részesítő emberekhez képest.
Ezt azzal magyarázzák az elmélet támogatói, hogy a gyümölcscukrot másként bontja le és dolgozza fel a májunk.
A John Sievenpiper által vezetett torontói kutatócsoport azonban nem vizsgálta a résztvevők inzulinszintjét, így a most közzétett metaelemzés arról nem közöl újabb információt, hogy a gyümölcscukor milyen hatással lehet a vércukorszintet szabályozó hormonok termelődésére.