Gabonapehely: a legtelítőbbet, legegészségesebbet!
Trükk a fogyáshoz: ne evő-, hanem kiskanállal!
Valami gyors finomságra vágyunk? A ropogós gabonapehely jó választás, hogy délelőttre telítődjünk. De melyik a legjobb?
2011.11.02 16:55ma.huA reggelire rendszeresen gabonapelyhet fogyasztók sokkal több teljes kiőrlésű gabonát visznek be szervezetükbe naponta, mint aki nem él vele. A titok csupán annyi, hogy nem árt a megfelelő gabonapehely kiválasztása.
Egy cukorral is jól megpakolt változattal ugyanis inkább azt érjük el, hogy anyagcsere lassul, és felpörgés helyett alvásra vágyunk. Ráadásul a látszólag egészséges étellel 600 kalóriát és 30 gramm zsírt kanalazhatunk be.
Hogyan válasszunk egészségesebb reggelit?
- A gabonapelyhes dobozok tele vannak figyelemfelkeltő, egészségre vonatkozó szövegekkel. "Jó választás!" "Kiváló kalciumforrás!" "Most teljes kiőrlésű gabonával!", és ehhez hasonlók. A csokis csipszre emlékeztető gabonapelyhek azonban jó esetben 10 százalékát biztosítják a napi ajánlott kalcium mennyiségnek. Vagyis nem biztos, hogy ez a legjobb választás...

Inkább a tápértékeket nézzük meg a dobozon, amely szintén fel van tüntetve, és eszerint válasszunk. Olyat vegyünk, amely legalább 3 gramm rostot tartalmaz (hosszabb ideig telítve érezzük magunkat tőle), egy adag kevesebb, mint 200 kalóriás, és nem több, mint 8 gramm cukor. Az alacsony kalóriás, ellenben cukorban gazdag és rostban szegény változatokat hanyagoljuk.
- Az adagok változóak lehetnek, van, amelyik fajtából többet vélünk elégnek, a másikból kevesebbet. Jó ötlet, ha egy nagyobb kávéscsészéből esszük a gabonapelyhet. Becsapjuk az agyunkat, de azért eleget eszünk.
Sose együnk a dobozból, és ne tartsuk azt napközben olyan helyen, ahol rendszeresen rájárhatunk. Még egy trükk: evőkanál helyett kis kanállal együk a gabonapelyhet, ez az evés folyamatát is lassítja.
- A megfelelő tejet fogyasszuk hozzá. Ne a zsíros, teljes tejekkel keverjük a gabonapelyhet, hanem zsírszegénnyel, így csupán 80 kalória lesz egy adag. Ha éhesnek érezzük magunkat előbb, mint gondoltuk, a gabonapehely-adagunkat turbózzuk fel egy kicsit dióval vagy lenmaggal.
Kapcsolódó írások:
- Kemény dió! Ezért kúsznak vissza könnyen a pluszkilók?
- Íme a megoldás: ezért hízunk télen!
- Döbbenet: akár 20 kiló mínusz évente, ha ezeket nem eszi!
- Nem duma: csodákat tesz a teljes kiőrlésű gabona
- Próbálja ki: milyen az egészséges hamburger?
- Élj egészségesebben teljes kiőrlésű magvakkal!
- A megfelelő kenyér egész nap rendben tartja a vércukrot
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06