Gabonapehely: a legtelítőbbet, legegészségesebbet!
Trükk a fogyáshoz: ne evő-, hanem kiskanállal!
Valami gyors finomságra vágyunk? A ropogós gabonapehely jó választás, hogy délelőttre telítődjünk. De melyik a legjobb?
2011.11.02 16:55ma.huA reggelire rendszeresen gabonapelyhet fogyasztók sokkal több teljes kiőrlésű gabonát visznek be szervezetükbe naponta, mint aki nem él vele. A titok csupán annyi, hogy nem árt a megfelelő gabonapehely kiválasztása.
Egy cukorral is jól megpakolt változattal ugyanis inkább azt érjük el, hogy anyagcsere lassul, és felpörgés helyett alvásra vágyunk. Ráadásul a látszólag egészséges étellel 600 kalóriát és 30 gramm zsírt kanalazhatunk be.
Hogyan válasszunk egészségesebb reggelit?
- A gabonapelyhes dobozok tele vannak figyelemfelkeltő, egészségre vonatkozó szövegekkel. "Jó választás!" "Kiváló kalciumforrás!" "Most teljes kiőrlésű gabonával!", és ehhez hasonlók. A csokis csipszre emlékeztető gabonapelyhek azonban jó esetben 10 százalékát biztosítják a napi ajánlott kalcium mennyiségnek. Vagyis nem biztos, hogy ez a legjobb választás...

Inkább a tápértékeket nézzük meg a dobozon, amely szintén fel van tüntetve, és eszerint válasszunk. Olyat vegyünk, amely legalább 3 gramm rostot tartalmaz (hosszabb ideig telítve érezzük magunkat tőle), egy adag kevesebb, mint 200 kalóriás, és nem több, mint 8 gramm cukor. Az alacsony kalóriás, ellenben cukorban gazdag és rostban szegény változatokat hanyagoljuk.
- Az adagok változóak lehetnek, van, amelyik fajtából többet vélünk elégnek, a másikból kevesebbet. Jó ötlet, ha egy nagyobb kávéscsészéből esszük a gabonapelyhet. Becsapjuk az agyunkat, de azért eleget eszünk.
Sose együnk a dobozból, és ne tartsuk azt napközben olyan helyen, ahol rendszeresen rájárhatunk. Még egy trükk: evőkanál helyett kis kanállal együk a gabonapelyhet, ez az evés folyamatát is lassítja.
- A megfelelő tejet fogyasszuk hozzá. Ne a zsíros, teljes tejekkel keverjük a gabonapelyhet, hanem zsírszegénnyel, így csupán 80 kalória lesz egy adag. Ha éhesnek érezzük magunkat előbb, mint gondoltuk, a gabonapehely-adagunkat turbózzuk fel egy kicsit dióval vagy lenmaggal.
Kapcsolódó írások:
- Kemény dió! Ezért kúsznak vissza könnyen a pluszkilók?
- Íme a megoldás: ezért hízunk télen!
- Döbbenet: akár 20 kiló mínusz évente, ha ezeket nem eszi!
- Nem duma: csodákat tesz a teljes kiőrlésű gabona
- Próbálja ki: milyen az egészséges hamburger?
- Élj egészségesebben teljes kiőrlésű magvakkal!
- A megfelelő kenyér egész nap rendben tartja a vércukrot