A feketecsokival csak nyerhetünk?
Jól látja: miért kell ennünk csokoládét?
Ne is tagadjuk, hogy felcsillant a szemünk! Valahányszor a csokoládé előnyeiről van szó, ez történik. Túlzásba vinni persze nem kell a csokievést, de lássuk, miért is jó fogyasztása a számunkra.
2011.10.31 14:55ma.huA csokoládé felelős az igazán jó közérzetért. Feldobja a hangulatot, a testet is karban tartja - persze nem úgy, hogy sokat eszünk belőle, és jól meghízunk. Természetes alkotórészei azonban előnyös hatással vannak a szervezetre nézve.
Kezdjük mindjárt a szívünkkel. A Journal of Nutrition című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a feketecsokoládét mérsékelt mennyiségben, de gyakran eszegető embereknél megfigyelhető a gyulladást okozó fehérjék csökkent mennyisége - ezek hosszabb távon szívrohamhoz is vezethetnek.

Valóban jó ötlet fekete csokoládét enni, ha rossz a kedvünk. Hatékony a hangulat javításában. A triptofán esszenciális aminosav emeli a jobb kedvért felelős szerotonin szintjét az agyban. Egy tanulmány szerint már a csoki illata, kinézete és íze is boldogabbá tesz bennünket.
Csokifürdő
A csokoládé összetevőivel készülő testápolókat, fürdő alapanyagokat se hagyjuk figyelmen kívül. A bőr lágyításában komoly szerepet játszanak. Keverjünk össze 2 csészényi csokis tejet, 2 evőkanál enyhe, folyékony szappant és egy evőkanál mézet. Öntsük a keveréket a fürdővízbe. A csokoládés tej tejsava és az antioxidánsok lágyítják és simává teszik a bőrt.
Koppenhágai kutatók szerint a csokit evők telítettebbnek érzik magukat és kevesebb cukrot kívánnak, mint azok, akik a sós, zsíros ételeket részesítik előnyben.
Ám fontos, hogy ha elcsábulunk, a fekete csokit válasszuk: alacsonyabb glikémiás indexe miatt - mely azt jelzi, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben - egyensúlyba hozza a vércukorszintet, megakadályozva ezzel, hogy még több és több édességet kívánjunk.