Salátás rekeszben a legtöbb baktérium
Ne ájuljon el: ez a hűtő legveszélyesebb helye!
Nem is hinnénk, miféle helyek tartogathatnak veszélyt számunkra. A hűtőszekrény alsó rekesze például, amely tele van finom zöldségekkel...
2011.10.19 18:55ma.huA hűtőszekrények salátatároló rekeszei 750-szer többet tartalmazhatnak a még viszonylag biztonságosank tartott baktériumszintnél. A gyilkolni is képes baktériumok - mint amilyen az E.coli, szalmonella, lisztéria - is köztük lehetnek.
A kutatók 30 otthoni hűtőszekrény salátatároló részét tesztelték, és megállapításuk szerint átlagosan 7850 baktérium-kolónia volt megtalálható bennük négyzetcentiméterenként. Némelyik minta négyzetcentiméterenként 129 ezer baktériumot mutatott ki.

Ráadásul mindezt olyan helyen, amelyet a legtisztábbnak tartanánk a hűtőben... Paul McDonnell, a Cannock-i Microban Europe munkatársa, aki a tanulmány vezette, elmondta: a hűtőszekrény normális esetben arra szolgálna, hogy az ételeket biztonságba helyezzük és minimalizáljuk a baktériumok jelenlétét, a penészedés lehetőségét. Jelentős probléma tehát ez.
A hűtők minősége és működése különösen fontos meleg időben, amikor a baktériumok még nagyobb számban "támadnak".
"A hűtőszekrényben levő alacsony hőmérséklet csupán a baktériumok szaporodását akadályozza, a gyakori tisztítással egyetemben. Ám ha a baktérium megveti a lábát, és a helyet nem takarítják rendesen, egy idő után nagyon elszaporodik."
A szakember hozzátette: sajnos gyakori, hogy a hűtő tisztítása közben az elszeparált salátás rész kimarad. Igazi melegágyává válik ezzel a baktériumoknak.
Nagyon alaposan tisztítsuk tehát a hűtőt, és minél gyakrabban, ha nem szeretnénk semmilyen kórokozót beszerezni a saját frizsiderünkből.