Még egy ok, hogy majszoljuk a csokit
Csokival csökken a szélütés kockázata?
Minél több csokoládét ettek a nők, annál kisebb volt a szélütés miatti halálozásuk kockázata - állapította meg egy svéd felmérés.
2011.10.11 13:00MTIAz amerikai kardiológusok kollégiumának folyóiratában ismertetett tanulmányban 33 ezernél több nő csokoládéfogyasztása és szélütés miatti halálozási kockázata közti összefüggést elemezték.
Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a kakaó szívvédő hatására. "Tekintve, hogy a tanulmány megfigyelési jellegű volt, megállapításai nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy maga a csokoládé az, amely csökkenti a szélütés kockázatát" - jelezte Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.
Hozzátette, hogy a csokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de túl sok belőle káros hatást is kiválthat.

Az elemzéshez egy 1997-ben zajlott egészségügyi felmérés adatait használták fel, amelyben a megkérdezett nők életkora 49 és 83 év között volt.
A követés egy évtizede alatt összesen 1549 szélütés fordult elő a 33 ezernél több nő között.
A legtöbb, hetente 45 grammnál több csokoládét evők csoportjában évente 2,5 ezrelék volt a szélütés gyakorisága, míg a legkevesebb, hetente 9 grammnál kisebb mennyiségű csokoládét evők között ennek háromszorosa, évente 7,8 ezrelék volt a szélütés előfordulásának gyakorisága.
Egy tábla csokoládé általában 50-100 gramm között van. A szakemberek úgy vélik, hogy a csokoládé szívvédő hatásának hátterében a kakaó flavonoid nevű anyaga állhat, amelynek ismert antioxidáns tulajdonsága.