A feldolgozott húsok nem növelik a kockázatot
A sonka és a virsli maradhat - nem okoz hasnyálmirigyrákot?
Nincs rá bizonyíték, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növelni a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát - állapították meg egy tanulmány. A sonka és a virsli tehát maradhat.
2011.07.13 19:00medipress.huAz American Journal of Epidemiology oldalain közölt tanulmány nem talált arra nézve bizonyítékot, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növelni a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Számos korábbi tanulmány felvetette annak lehetőségét, hogy a savanyított húsfélék, például sonka, virsli, növelik a daganatképződés kockázatát, ugyanis az elkészítés során alkalmazott tartósítók állatokban tumort okoztak.
Az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai egy kérdőívet töltettek ki, mintegy 300 ezer felnőtt bevonásával, akik közül tíz év alatt mintegy 1000 esetben alakult ki hasnyálmirigyrák.
Statisztikailag elemezve az eredményeket, ugyan férfiak esetén a savanyított húsfélék nagy mennyiségben történő fogyasztás ugyan kockázatnövelőnek bizonyult, azonban ez oly kismértékű volt, hogy elhanyagolhatónak bizonyult. Nőknél azonban egyáltalán nem tapasztaltak hasonló tendenciát.
Kapcsolódó írások:
- A brokkoli egyik összetevője segíthet hasnyálmirigyrák esetén
- Jaj, de finom, jaj, de egészségtelen?
- Sonka, virsli, szalámi - le kell mondanunk róluk?
- Betámad a pocak: a sörhas csak a hasnyálmirigyráknak jó
- Hölgyeim óvatosan a virslivel: növeli a petefészekrák esélyét
- A túlsütött hús növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát