Segíthet megelőzni a zsírszegény táplálkozás
Fogyjunk, és nem bukkan fel az Alzheimer-kór?
Az általános egészségi állapot fenntartásához javasolt zsírszegény és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is, ha idejekorán elkezdik alkalmazni.
2011.06.22 13:00medipress.huAki az első tünetek megjelenése után kezdi meg ezt a diétát, már nem ér el sokat az agyi funkciók károsodásának megelőzése szempontjából - derül ki az Archives of Neurology online cikkéből.
"Nem első alkalommal merült fel, hogy a fiatalabb kori életvitel kihat az idősebb életkorra is,” – mondta Dr. Marc L. Gordon, a Zucker Hillside Kórház neurológusa, a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézet Alzheimer-kutatója.
„Tudjuk például azt, hogy a felnőttkori elhízás összefügg a későbbi elbutulás nagyobb valószínűségével. Az még vitatott, hogy ez ok-okozati hatás, vagy a betegség egyik velejárója, de arra utal, hogy vannak érzékenyebb periódusok az élet során, életkoronként eltérő módon.”- teszi hozzá a neurológus.

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tavaly tavaszi konferenciáján azt a következtetést vonták le, hogy egyelőre az idős életkor a vezető ismert kockázati tényező, egy bizonyos génvariáció mellett.
A szakértők kihangsúlyozták, hogy kerülni kellene az olyan viselkedésformákat, melyek már kapcsolhatók bizonyos krónikus betegségekhez. Az új tanulmány megvizsgálta a különféle étrendek hatását az Alzheimer-kórral összefüggő biomarkerekre (a vér cukor-, koleszterin- és zsírszintje).
A kijelölt diéták betartását követően felmérték a résztvevők emlékezetét is. 20 egészséges felnőtt vett részt a kísérletben, illetve 29 olyan, akik az Alzheimer-kór egyik lehetséges előjelével: enyhe memóriazavarokkal küzdöttek.
Vagy olyan étrendet követtek, melyek magas zsír- és egyszerű szénhidráttartalmú ételekből álltak ("magas" diéta), vagy épp ellenkezőleg ("alacsony" diéta).
Négy hét elteltével az "alacsony" diéta-csoport biomarkerei változást mutattak az inzulin és lipidszintekben. Az enyhe kognitív zavarban szenvedők esetében ez a diéta pont az ellentétes hatást váltotta ki.
A tanulság mindenképp az, hogy az egészséges táplálkozással csökkenthető a 2-es típusú cukorbaj, a szívbetegségek, a rák, és talán az Alzheimer-kór kockázata is. Célszerű minél inkább tartózkodni a feldolgozott élelmiszerektől.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06