Mezőhegyesen négyszáz ingatlan rongálódott meg

Képek: Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar

Péntek estig a tűzoltók ötszáz helyszínre vonultak országszerte a viharok miatt. Békés megyében a legsúlyosabb a helyet.

Hatalmas vihar, tragikus képek! képgaléria

2010.06.19 13:27MTI

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: csak Békésben 165 helyre kellett vonulnia a szakembereknek: jellemzően fakidőlésekhez, szivattyúzásokhoz. A megyében az eddigi információk szerint több száz ingatlanban esett kár. Mezőhegyesen négyszáz ingatlan sérült meg, ezekben többnyire a nyílászárók törtek be, vagy a tetőszerkezet rongálódott meg. Ezek közül tizenegy iskola, óvoda vagy polgármesteri hivatal volt.

Lakótelepi sorház befóliázott ablakai Mezőhegyesen, miután vihar csapott le a dél-békési településre.(fotó: MTI)


A mezőhegyesi kollégiumban száz fő befogadására alkalmas helységet alakítottak ki. A kárelhárításban több száz helyi lakos, közmunkás, tűzoltó, rendőr és polgárőr vett részt - közölte a szóvivő. Csongrád megyében a vasúti forgalmat is akadályozzák fakidőlések, Csanádalberti, Pitvaros településeken több mint kétszáz lakóház teteje sérült meg a jégverés miatt.

Csanádpalotán szünetel az áramszolgáltatás, csaknem húsz fát és villanyoszlopokat csavart ki a viharos szél.

Pitvaroson egy hétfős családot, Csanádpalotán és Csanádalbertiben egy-egy főt kellett kitelepíteni. Tolnában a Tamási környékén található halastavaknál homokzsákokkal erősítették meg a töltéseket, miután a megye északi részére rövid idő alatt 80 milliméter csapadék hullott. Somogyban több mint ötven helyszínen kellett a tűzoltóknak vízszivattyúzást végezni. A somogycsicsói halastavaknál a megemelkedett vízszint Berzencét veszélyeztette, a víz ellenőrzött levezetését a megyei katasztrófavédelem irányításával hajtották végre. A tapsonyi halastó töltése átszakadt, a víz egy része a Sávoly-Sámson útjára folyt. Fejér megyében a vihar Kisapostagon, Igar-Vámpusztán, Igar-Vámszőlőhegyen és Cecén okozott károkat. E településeken 38 ház volt veszélyben, 12 lakónak kellett elhagynia otthonát ideiglenesen.

Kidőlt villanyoszlop a Mezőhegyeshez tartozó 28-as majorban (fotó: MTI)


Súlyos a helyzet több Csongrád megyei településen

Több száz ház sérült meg a péntek kora délután kitört viharban Csongrád megyében; a legsúlyosabb a helyzet Pitvaroson, ahol 160 épület rongálódott meg - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Pitvaroson hét embert kellett ideiglenesen elszállásolni a vihar okozta károk miatt - mondta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. A még nem végleges adatok szerint pénteken a szegedi tűzoltók 43 esetben vonultak ki, a makóiak 50, a hódmezővásárhelyiek 10 alkalommal.

Csanádpalotán egy ingatlan vált lakhatatlanná, a benne élőket az önkormányzat elhelyezte.

Csanádalbertiben 70 ingatlan sérült meg elsősorban könnyebben, helyreállítható mértékben. Átmenetileg fóliázzák a sérült tetőket, az éjszakát 10-15 ember ismerősöknél tölti, mert a javítás ma már nem készül el. Lakhatatlan ingatlan nincs. Pitvaroson hét embert - két felnőttet és öt gyermeket - kellett elhelyeznie az önkormányzatnak az Egészségházban.

Tömbbé összefagyott jégszemeket mutat egy nő Pitvaroson, miután vihar söpört végig Csongrád megye dél-keleti részén. (fotó: MTI)


A Mezőhegyes-Csanádpalota vonalon fák dőltek a vasúti sínekre, így a vonatközlekedés szünetel. Az MTI tudósítójának Pitvaroson a helybéliek elmondták, hogy a vihar fél tizenkettőkor kezdődött, s mintegy fél órán át tartott. Dió nagyságú jég kíséretében zúdult le az eső, mennyiségét mutatja, hogy a jég hét-nyolc órával a vihar után tégla nagyságú tömbökbe fagyva még látható az út mellett.

A szél fákat döntött ki tövestől és tört ketté, a vékonyabbaktól a negyven centiméteres törzsvastagságúakig.

"Olyan volt, mintha légitámadás érte volna a falut" - mondta egy idősebb férfi az MTI tudósítójának.

A vihar a templomot is megrongálta, a tetőről nagyon sok cserepet levitt a szél. Megsérült az óvoda és az iskola épülete is, ezért elmarad a ballagás. Sok helyen a villanyvezetékekre zuhanó fák leszaggatták a kábeleket, a Démász szakemberei folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

A viharban nagyon sok gólya is megsérült, több el is pusztult. Az MTI újságírója azt is látta, hogy Makó és Csanádalberti között vasbeton villanyoszlopok törtek ketté a viharban.

Fiatalember áll egy elpusztult ló mellett, amelyet sérülései miatt kellett elaltatni Mezőhegyesen a nemzetközi díjugrató lovasverseny helyszínén. (fotó: MTI)


Több villamos is elakadt a hegyekről lezúduló esőben Budapesten

A péntek este Budapestet elérő vihar miatt több villamosvonalon is fennakadások vannak.

A BKV ahol tudja, pótlóbuszokkal helyettesíti a villamosokat. Erős János fődiszpécser közlése szerint leginkább a budai vonalakon vannak fennakadások, ahol a hegyről lezúduló nagy mennyiségű eső miatt az elosztóváltók nem működnek. Ilyen az 59-es és 61-es vonal is.

A BKV jelenleg összesíti azokat a vonalakat, ahol buszos pótlást kell elrendelni.

Budapesten 40 esetben vonultak ki a tűzoltók

A vihar kezdete, késő este óta Budapesten összesen 40 helyszínre vonultak ki a tűzoltók - tájékoztatta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője szombatra virradóra az MTI-t.

Huszonnyolc esetben vízszivattyúzáshoz kértek segítséget, 10 esetben kidőlt fát kellett eltávolítani az útból, két esetben pedig tetőről lelógó tárgyat kellett leemelni.

A szóvivő egy tűzesetről is beszámolt. Pénteken késő éjjel a IV. kerületi Kassai úton egy iskola tornacsarnokának építési területén keletkezett tűz. Egy gázpalack felrobbant, de személyi sérülés nem történt.

A tüzet fél óra alatt eloltották.

Mezőhegyesen négyszáz ingatlant rongált meg a pénteki vihar

Négyszáz ingatlant rongált meg a péntek délutáni vihar Mezőhegyesen; a településen és környékén az agrárium szinte száz százalékos kárt szenvedett - mondta a város polgármestere szombaton az MTI-nek.

Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület
– fogalmazott Csanádi István. Pénteken 20-25 perc alatt olyan jégeső érte el a települést, amely négyszáz ingatlanban tett kárt.

Emellett több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett.

A helyi agráriumot száz százalékos kár érte
- mondta Csanádi István, hozzátéve, megsemmisültek a gabonatáblák, nem maradt mit learatni.

A lakosságot az első becslések szerint mintegy száz milliós, az agráriumot milliárdos kár érte - tette hozzá a polgármester. Este tizenegy órakor összeült a helyi védelmi bizottság az események és a teendők összegzésére. A tetők, ablakok befóliázása az elsődleges feladat - mondta. Megnyitottak egy százfős kollégiumot is, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott. A polgármester elmondta: nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, mert az tartósan fennálló lakhatatlan körülményeket jelent. Ugyanakkor hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

A békési városra pénteken csapott le vihar, amikor a háromnapos Lángosfesztivál előtt egy nemzetközi lovas versenyre készültek. Az állatok a vihartól megrémültek kitörtek, szétszaladtak, de röviddel később visszatértek.

Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: reggel munkaértekezletet tartottak, amelyen - munkatársaik mellett - részt vettek az önkormányzat és a tűzoltóságok szakemberei is. A létrehozott munkacsoportok számba veszik a károsodott ingatlanokat. Ezt követően rangsorolják azokat és megkezdik az állagmegóvó munkálatokat. Eddig nem találtak lakhatatlan vagy életveszélyes ingatlant. Több tűzoltó egység van a helyszínen, amelyek a tetők fóliázásában segédkeznek.

Emellett több településről érkezett szervezett közerő. Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, amelyeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak.

Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar

Csongrád megye dél-keleti részén, Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteken átvonuló vihar, a rendkívül erős szél és a jégeső több száz épületet rongált meg – tájékoztatta a megyei védelmi bizottság elnöke, Magyar Anna (Fidesz) szombaton az MTI-t. Csanádalbertin dió nagyságú jég hullott, a pénteki vihar után az utcákon tíz centiméter magasan állt a víz.

A szél elektromos vezetékeket is megrongálta, emiatt rövid ideig ivóvíz sem volt. A településen álló mintegy kétszáz házból az elsődleges felmérés alapján mintegy százötven sérült meg – áll a megyei közgyűlés elnökének közleményében. Csanádpalotán hatvan házban okozott károkat a vihar, a szél a tetőket bontotta meg. A településen a fő problémát az áramszolgáltatás helyreállítása jelenti, mivel egyes vezetékek megjavítása akár hétfőig is eltarthat.

A közeli sertéstelep ellátását aggregátorral oldják meg, a részleges áramellátás érdekében áramfejlesztőket állítanak üzembe.

Pitvaroson százhatvan ház szenvedett valamilyen sérülést, sok helyen az ablakok törtek be, a tető sérült meg. Húsz esetben kellett lefóliázni épületeket, mert a cserepek olyan mértékben megrongálódtak, hogy ideiglenesen sem biztosítanak védelmet.

Az épületek mellett a mezőgazdaságban is hatalmas károkat okozott a rendkívüli időjárás. Makón és térségében a gabonafélék az elsődleges becslések szerint szinte teljesen megsemmisültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.