Újabb MDF-törésvonalak

Vannak, akik a Fidesszel, vannak kik az MSZP-vel működnének együtt az MDF-ből

Az MDF mai ügydöntő választmányi ülése előtt még teljes a bizonytalanság az SZDSZ-szel kötendő megállapodás körül - tudta meg a Magyar Hírlap.

2010.01.30 13:56Magyar Hírlap

Az SZDSZ-szel kötendő megállapodás mellett az is megosztja a pártot, hogy a jövőben kivel működjön együtt az esetleges parlamenti bejutás után. Az MSZP feltétlen hívének számít Debreczeni József és Csapody Miklós, velük szemben viszont Somogyi Zoltán kampányfőnök és Makay Zsolt, a választmány elnöke a Fideszben lát potenciális partnert.

Debreczeni minap egy MSZP-közeli, a Demokratikus Hálózat által szervezett rendezvényen felvetette, hogy a második fordulóban minden olyan körzetben meg kell próbálni az MSZP–MDF-együttműködést, ahol ennek értelme van. Debreczeni, aki az összevont V. és XIII. kerületek választókörzetében indul, mindazok szavazatára számít, akik korábban Pető Ivánra (SZDSZ) voksoltak. Somogyi Zoltánék véleménye azonban ettől eltér. Úgy tudjuk, ők a következő parlamentben készek lennének együttműködni a Fidesszel.

Akár koalíció, akár a kétharmados törvények megszavazása is szóba kerülhet, persze ez a választás eredményétől függ majd. A mai MDF-es országos választmányi ülés előtt csak az volt a biztos, hogy nincs napirenden a képviselőjelöltek személyének elfogadása, tehát az MDF–SZDSZ-megállapodás. Ez azért érdekes, mert tulajdonképpen ezt az eseményt a párt vezetői már akkor bejelentették, amikor a fővárosi választmány – nagy nehezen – megtette javaslatát a budapesti együttműködésre.

Nem kizárt, hogy végső esetben az MDF elnöksége dönt az ügyben. Még Budapesten sem fogadtak el neveket, csak azt, hogy a listára az első, harmadik és negyedik helyre az SZDSZ jelölhet politikust, míg a másodikra az MDF. A 32 fővárosi körzetből tizennyolcban az SZDSZ, tizennégyben az MDF állíthat jelöltet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.