Debreczeni Dávid Ibolya egyetlen bűnéről

Videóval! Visszaléptetheti jelöltjeit a második fordulóban az MDF az MSZP javára?

A Fidesszel nem reális a koalíció, azonban a kétharmados győzelem megakadályozásáért meg kell vizsgálni a második fordulós együttműködéseket - többek között erről beszélt Debreczeni József, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje egy vitaesten. A közíró a Demokratikus Hálózat [dh] klub vendége volt.

2010.01.28 18:17Bencze Áron, ma.hu

Az eseményt a szervezők eredetileg az MSZP Országos központjában tartották volna, azonban a pártházban az utolsó pillanatban "kapcsoltak", hogy a főszereplő mégiscsak egy másik párt képviselőjelöltje, így végül két utcával arrébb, a József Attila Klubban pakolhatta ki a miniszterelnökökről írott könyveit Debreczeni József, igaz a közíró a helyszínnel kapcsolatosan úgy fogalmazott, nem lett volna kifogása az eredeti elképzelés ellen sem.

Mindent a kétharmad ellen

A friss képviselőjelölt szerint az MDF-nek a liberális szavazók egy része mellett az elhulló MSZP-szimpatizánsok voksait is be kellene gyűjtenie, hiszen mindent meg kell tenni a radikális jobboldal kétharmados győzelme ellen. "Én a Fideszt is radikálisnak tartom" - fűzte hozzá magyarázatképp a közíró, aki nagy hibának látja, hogy az MSZP szavazatvesztés szempontjából jobban tart az MDF-től, mint a Fidesztől.

Mint mondta, nem tartja reálisnak, hogy a Fidesszel koalíciót kössenek, sőt véleménye szerint, a második forduló előtt minden olyan körzetet meg kell vizsgálni, ahol az MDF jelöltjeinek érdemes lenne visszalépniük a szocialisták javára.

Víziói szerint Orbán Viktor egy kétharmados győzelem után teljesen felforgatná Magyarországot. Kiterjesztené a választójogot a határon túli magyarokra, minden pozícióba saját embereit ültetné és számos populista intézkedést hozna – szemezgetett a legrosszabbak közül. Ide sorolta a Fidesz 200 fős parlamenti javaslatát is, ami elsősorban azért érdekes, mert alig egy hónapja éppen az MDF és az SZDSZ képviselői jegyeztek egy 200 fős parlamentről szóló törvényjavaslatot. A közíró úgy látja, a Fidesz média-dominanciája teljesen egyértelmű. Már fél éve elfoglalták a Nap-keltét, a Magyar Rádió pedig mindig is a Fidesz kezében volt – jegyezte meg. Hozzátette azt is, a Fidesz ellenségnek tekinti ellenfeleit, és a gyűlöletkeltés minden formáját beveti ellenük.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kétharmados győzelem megakadályozásáért „a második forduló előtt nyílván minden olyan körzetben meg kell próbálni az együttműködést, ahol ennek értelme van”.

Az MDF helyzetét elemezve Debreczeni arra hívta fel a figyelmet, Dávid Ibolya egyetlen bűne az volt, hogy az elnök asszony nem akarta beintegrálni pártját a Fideszbe.
Véleménye szerint Bokros Lajos leigazolása remek húzás volt, nélküle nem jutottak volna be az EP-be sem. Boros kilépése számára csalódás, ugyanakkor úgy látja, az MDF kezd visszatérni egykori önmagához. A közíró hozzáfűzte: amennyiben a párt elegendő kopogtatócédulát tud gyűjteni az induláshoz, akkor akár a 10 százalékot is elérhetik.

Könyvek és miniszterelnökök

Négy könyv három miniszterelnökről. Antall az etalon. Orbán több mint húsz éve formálja a magyar politikát. Gyurcsány Ferenc az a politikus, aki meg tudja állítani a Fidesz elnökét - ezekkel a szavakkal érvelt kötetei mellett Debreczeni, aki Medgyessyt az elmúlt húsz esztendő leggyengébb kormányfőjének nevezte, Horn Gyuláról pedig úgy fogalmazott, "értékrendje és világa távol áll tőle".

Szolid, nagyon korrekt, olyan, aki nem veri át az embert
- Debreczeni ezekkel a szavakkal jellemezte a jelenlegi miniszterelnököt, akiről egyszer "Bajnai polgártárs" címmel jelentetne meg könyvet. Véleménye szerint a kormányfő az az ember, aki a haza érdekében megtette kötelességét, ezért a legnagyobb elismeréssel tud nyilatkozni róla.

Medgyessy Péter kritikájára reagálva (Debreczeni József Orbán Viktorról szóló könyve ízléstelen - jelentette ki Medgyessy Péter az ATV-ben; a volt miniszterelnök a könyv tényeivel nem vitatkozna, de szerinte ezek céltudatosan lettek összeválogatva, tendenciózusan, objektivitás helytett az ellenfél diabolizálására törekszik a mű) a közíró úgy fogalmazott: az ízléstelen kifejezés fájt neki, ám véleménye szerint az ex miniszterelnök vagy nem olvasta a könyvet, vagy az ízlésével van baj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.