A kormány nem tud beleszólni az ORTT döntéseibe

Elhallgat a Danubius és a Sláger Rádió!

Bíróságon támadja meg az általa használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia sorsáról hozott szerdai médiahatósági döntést a Sláger Rádiót működtető társaság - tájékoztatta a vezérigazgató az MTI-t.

2009.10.28 16:10MTI

Heal Edina konkrétumokat egyelőre nem kívánt közölni, annyit azonban elmondott, a legközelebbi jövőben benyújtják a keresetet. "Több fronton fogunk támadni" - tette hozzá. Az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szerdán, első menetben döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg, Tímár János (SZDSZ) nem vett részt a határozathozatalban, Majtényi László, a testület elnöke ebben a körben a médiatörvény szerint nem szavazhatott.

A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

A Sláger Rádió hivatalos álláspontja

Szomorú nap ez az országnak, a Sláger Rádió hallgatóinak és dolgozóinak! Ma döntött az ORTT! November 18-ától a határozat szerint másik rádió működik majd a Sláger Rádió helyén. A hírek szerint az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök a továbbiakban egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd! A híresztelésekkel ellentétben a legnagyobb összegű díj ajánlatot a Sláger Rádió tette. Egy most induló, politikai irányultságú beszélgetős rádió ennek töredékét sem képes kitermelni és befizetni.

Az ORTT döntése következtében ezért évi 670 millió forinttól esik el a költségvetés! Mivel politikai döntés született súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és a sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és a korrupciótól mentes befektetői környezetre.

A hallgatók és Magyarország érdekében minden törvényes eszközt igénybe veszünk, hogy Önökkel maradhassunk. Köszönjük, hogy eddig is és most is bennünket hallgatnak!

Heal Edina, a Sláger Rádió vezérigazgatója

Kormányszóvivő: a kormány nem tud beleszólni az ORTT döntéseibe

A kormánynak nincs hatásköre arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő kérdésre válaszolva a szerdai sajtótájékoztatóján. Az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szerdán, első menetben döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről.

A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-ig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre. Budai Bernadett elmondta: csak a miniszterelnök korábbi nyilatkozatát tudja megismételni az ügyben, mely szerint a kormánynak nincs hatásköre, jogi lehetősége arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe, amely gazdálkodásában, döntéseiben önálló szervezet.

Hozzátette: a kormányfő aggasztónak nevezte azt, ami a frekvenciapályázatok körül történt; fontos lenne, ha az ORTT tagjai egyenként és testületként is felelőségük teljes tudatában hoznák meg a döntést. Bajnai Gordon kormányfő vasárnap egy kérdésre válaszolva aggasztónak nevezte a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát.

A miniszterelnök akkor azt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az ORTT mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán. Hozzátette: a közérdek nemcsak az, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi bevétel legyen, hanem - a sajtóban megjelent híradások és az ORTT elnökének véleménye alapján - biztosítani kell, hogy ezt a díjat a teljes időtartam alatt teljes összegében be is tudják fizetni. Hiszen semmit nem ér egy magas megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni - mondta, hangsúlyozva az erre vonatkozó garanciák fontosságát. Bajnai Gordon álláspontja szerint közérdek az is, hogy ezek a kereskedelmi adók valóban a tőlük megszokott függetlenséggel sugározzanak továbbra is.

Kiemelte: nincs módja rá, és nem is kívánja befolyásolni az ORTT döntését, mindössze arra hívja a fel a figyelmet, hogy az ország jó híre és a közbizalom erősítése is azt igényli, hogy olyan döntés szülessen, amelynek eredményeként a legjobb ajánlatok nyernek, azok, amelyek pénzügyileg is képesek teljesíteni a vállalásukat, és erre megfelelő garanciák is vannak.

Szalai Annamária: győzött a legtöbbet ígérő pályázó

A legtöbbet kínáló induló nyert egy olyan pályázaton, amelynek egyetlen szempontja a vállalt koncessziós díj volt - így értékelte a két országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről szóló szerdai döntést Szalai Annamária, a médiahatóság Fidesz által delegált tagja az MTI-nek. Hozzátette: a megfelelő garanciákat tartalmazó műsorszolgáltatási szerződés "nem teszi lehetővé, hogy ne fizessen" a hullámsávot használó társaság.

A testületi tag értelmetlennek nevezte, hogy azért akarjon valaki a piacra lépni, hogy aztán megszegje a szerződést. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.

A nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot az FM1 konzorcium, míg a kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - frekvenciát az Advenio Zrt. nyerte el hét évre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.