Minden követ megmozgatnak érte

Szili: Pártállástól függetlenül értenek egyet az EP képviselők a nyelvtörvény visszavonásáról

Pártállástól függetlenül egyetértés van a magyar európai parlamenti (EP-) képviselők között abban, hogy törekedni kell az új szlovák nyelvtörvény visszavonásának elérésére - jelentette ki Szili Katalin csütörtökön Brüsszelben, miután találkozott magyar EP-képviselőkkel.

2009.09.03 14:22MTI

A megbeszélésen, amelyen mind néppárti, mind szocialista, mind pedig jobbikos EP-képviselők részt vettek, az Országgyűlés elnöke tájékoztatást adott az előző napi brüsszeli találkozóinak eredményeiről.

Ezután arról tanácskoztak, hogy milyen módokon foglalkozhat az Európai Parlament a nyelvtörvény-problémával.

Fölmerült szóbeli kérdés felvetésének a lehetősége, illetve az is, hogy az Európai Bizottsághoz lehet fordulni az ügyben.

Az egyik megvizsgálandó kérdés az, hogy ütköznek-e a nyelvtörvény rendelkezései az unió úgynevezett szolgáltatási irányelvének liberalizáló előírásaival.

Alapvetően az emberi jogokból, a diszkrimináció tilalmából kell kiindulni - ismertette újságírókkal Szili Katalin a megbeszélésen megfogalmazott közös vélekedést. Mint hozzátette: Szájer József, a magyar néppárti EP-delegáció vezetője, aki az EP házbizottságának a tagja, a találkozón közölte, hogy a jövő heti házbizottsági ülésen át fogják tekinteni az EP-ben teendő lépéseket.

Az Európai Parlament szeptember 14. és 17. között tartja első őszi plenáris üléshetét Strasbourgban. Akkor magyar képviselők mindenképpen foglalkozni kívánnak a témával.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a magyar EP-képviselők körében gyakorlatilag teljes az egyetértés abban, hogy a végső cél az új szlovák törvény visszavonása.

Ugyanakkor - tette hozzá - az összkép kialakításához fontos lesz még csütörtök délutáni találkozója Hágában Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosával.

Tabajdi Csaba, a magyar szocialista EP-delegáció vezetője azt közölte újságírókkal, hogy a jövő héten Martin Schulz, a szocialista-demokrata EP-frakció vezetője találkozik a magyar, illetve a szlovák szocialista EP-képviselőkkel.

Tabajdi szerint újra működnie kell a szocialisták Szlovákia-munkacsoportjának, amely figyelemmel kíséri a szlovákiai folyamatokat - tekintettel arra is, hogy a Smer szlovák kormánypárt az európai szocialisták decemberi prágai kongresszusán teljes jogú tagságot szeretne kapni a szocialista pártcsaládban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.