"Egy emberként mondjuk ki: Elég volt!

Képek: Nyelvtörvény - jogaik tiszteletben tartását követelték a szlovákiai magyarok

A vártnál több - a rendezők szerint 12-15 ezer, a rendőrség szerint mintegy 7-8 ezer - ember tiltakozott kedden délután Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgócsapat, a DAC stadionjában a szlovákiai államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosítása ellen, s követelte a félmilliós szlovákiai magyarság jogainak tiszteletben tartását.

Képek: tiltakozás a szlovák államnyelvtörvény ellen képgaléria

2009.09.01 19:31MTI - Fotó: MTI

A Kiállunk a jogainkért jelszóval megtartott nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról, Romániából, Csehországból és Ukrajnából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) szervezte. A jó hangulatú, mintegy háromórás rendezvényen a kultúrműsort politikai beszédek szakították meg.

Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar civil szervezetek, Hrubík Béla a Csemadok kulturális és társadalmi szervezet, Bíró Rozália a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében beszélt. Felszólalt Grendel Lajos Kossuth-díjas író, valamint Csáky Pál, az MKP elnöke. Az egyetlen szlovák felszólaló Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosításának elutasítását szorgalmazó petíció aláíróinak nevében beszélt. Dostál hatalmas tapsot kapott.

A felszólalók egybehangzóan bírálták az államnyelvtörvényt, s a szlovák kormány kisebbségellenes intézkedéseit, hangulatkeltését, s véleményüket nyilatkozatban is rögzítették. "Mi, a dunaszerdahelyi tiltakozó nagygyűlés résztvevői együtt, egy emberként mondjuk ki: Elég volt!...Nem tűrjük tovább, hogy a jelenlegi kormánykoalíció néhány politikusának állandó céltáblája legyünk" - olvasható egyebek között a nyilatkozatban. A lelátókon több tucatnyi magyar zászlót, illetve a szlovákiai magyar falvak neveit és jelképeit megörökítő transzparenseket lehetett látni.

Néhány magyar zászlóra fekete szalagot tűztek. Volt egy-két Nagy-Magyarországot ábrázoló transzparens, egy-két árpádsávos és jobbikos, illetve európai uniós zászló is. A romániai vendégek feje felett a "Bihar veletek van" jelszó volt olvasható. A résztvevők nagy csoportjai gyakran skandálták a "Ria, ria, Hungária!", "Itthon vagyunk!" jelszavakat, s több ízben felhangzott a "Vesszen Trianon!" is. A résztvevők a rendezvény végén elénekelték a magyar himnuszt.

Dunaszerdahelyen és környékén jól érzékelhető volt a megerősített rendőri készültség. A kora esti órákig azonban semmiféle rendzavarásról nem érkezett jelentés. Mindössze a rengeteg autóbusz és személygépkocsi okozott kisebbfajta felfordulást. Szlovák politikusok és politikai pártok ismételten szándékos politikai provokációnak minősítették a dunaszerdahelyi nagygyűlést. 

Miközben Budapesten a szlovák nagykövetség előtt volt tüntetés, s bejelentették, hogy Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozójára szeptember 10-én kerül sor a magyar-szlovák határ közelében, Magyarországon, a szlovák kormány feje egy interjúban kifejtette: a sajtó (a szlovák sajtó is) is nagymértékben felelős a szlovák-magyar viszony jelenlegi állapotáért. Robert Fico ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatással kapcsolatos diplomáciai incidensért, Sólyom László államfő meghiúsult szlovákiai látogatásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.