"Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk"

Madaric: a nyelvtörvény ügyében nem hátrálunk meg!

A pozsonyi kulturális miniszter szerint Szlovákia a államnyelvtörvény ügyében nem hátrál meg.

2009.08.31 18:42MTI

"Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve" - jelentette ki Marek Madaric hétfői pozsonyi sajtóértekezletén. Hozzátette: Robert Fico miniszterelnök is ezt az álláspontot fogja képviselni a magyar partnerével tervezett találkozón. "Ilyen (magyar) nyomás mellett semmiféle lényeges változást nem tudok elképzelni az államnyelvtörvényben" - szögezte le Madaric.

Ismételten azzal vádolta Budapestet, hogy a nyelvtörvény ügyében hazudik és félrevezeti a közvéleményt. A miniszter szerint a kulturális tárca az év végéig kidolgozza a törvény végrehajtásához szükséges módszertani utasításokat, s addig a jogszabály megsértését nem fogják büntetni, csak figyelmeztetik az érintetteket. Az államnyelvtörvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. A büntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie. Madaric kifejtette: a módszertani végrehajtási utasításokat egyeztetni fogják Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával, s készek figyelembe venni Vollebaek ajánlásait.

A törvény megváltoztatását, Budapest kérését viszont egyértelműen kizárta. "Figyeljék meg, hogy Magyarországon a politikusoktól az újságírókon át az akadémikusokig egy emberként mindenki fellépett a törvény ellen", ilyen egyetértés talán még a múlt rendszerben sem létezett - jegyezte meg a szlovák kulturális tárca vezetője. A miniszter megerősítette: a módszertani utasítások nem fogják tartalmazni a sokat vitatott "nyilvános érintkezés" kifejezés meghatározását, pontosítását, mert ez a kifejezés, érvelt Madaric, csak két címben, s nem a törvény szövegében található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.