A nyelvtörvény megkerülhetetlenül fontos lesz

Bajnai-Fico találkozó szeptember 10-én

Szeptember 10-én délután találkozik egymással Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - tájékoztatta a kormányszóvivő kedden az MTI-t.

2009.09.01 16:38MTI

Szollár Domokos a helyszínről annyit mondott, hogy a találkozó Magyarország területén, a szlovák határ közelében lesz. A magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen.

A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése - közölte. A szóvivő hangsúlyozta: a párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. Ezt azonban csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek, valamint nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte a Bajnai Gordon szavait a kormányszóvivő.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint a magyar kormányfő üdvözölte a szlovák kulturális miniszter hétfői bejelentését, mely szerint egyelőre nem büntetnék az államnyelvtörvény megszegőit. Bajnai Gordon úgy látja, a legjobb megoldás az lenne, ha a szeptember 1-jén életbe lépett törvény módosításainak alkalmazását teljes egészében felfüggesztenék, amíg a jogi, kétoldalú politikai és nemzetközi aggályokat nem sikerül orvosolni - mondta. A magyar miniszterelnök üdvözölte a szlovák alkotmány napját, jókívánságait küldve a szlovák népnek a nemzeti ünnep alkalmából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.