Ötezer eurós pénzbírság, ha magyarul beszélnek?

Kóka a nyelvtörvény felfüggesztését sürgeti

Fel kell függeszteni a szlovák nyelvtörvény alkalmazását, amíg nem zárulnak le a nemzetközi jogviták az ügyben - közölte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-vel vasárnap.

2009.08.09 19:57MTI

"A törvény szeptember előtti visszavonatására most már elhanyagolható az esély. Azt azonban közös erőfeszítéssel el kell érnünk, hogy ameddig a nemzetközi fórumokon tart a jogvita, a törvény végrehajtását függesszék fel, és ne büntethessék euró-ezrekkel azokat, akik +törvénytelenül+ magyarul beszélnek Szlovákiában" - írta Kóka János az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az SZDSZ frakcióvezetője kiemelte, hogy a tanácskozás kezdeményezőjeként részt vesz az augusztus 19-i "nyelvbékítő" konferencián. Egyúttal arra kéri a többi parlamenti párt frakcióvezetőjét, hogy részvételükkel erősítsék az ügy iránti közös elkötelezettségüket - tette hozzá.

"A tudomány és a civil társadalom képviselőin a sor, hogy +a józan ész nevében+ bizonyítsák, hogy egy demokratikus társadalomban a nyelvi kirekesztés nem csak politikai és jogi szempontból védhetetlen" - hangsúlyozta a frakcióvezető. Kóka János szerint a szlovák nyelvtörvény az anyanyelv használatának egyetemes jogát kérdőjelezi meg. A bevethető "diplomáciai arzenál" véges, a politikai fegyver pedig gyakran többet árt, mint amennyit használ - fűzte hozzá.

Pálinkás József, az MTA elnöke az MTI-nek a tanácskozás kapcsán elmondta: az augusztus 19-ei konferencián - amelyre meghívják a parlamenti pártok frakcióvezetőit, a házelnököt, a külügyi bizottság elnökét és azokat a képviselőket, akik bizottsági tagságuk okán foglalkoznak a nyelvhasználati kérdésekkel - bemutatják, hogy a környező országokban miként szabályozzák a nyelvhasználatot, különös tekintettel a kisebbségi nyelvekre.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.