"Megsértették az európai együttélés szabályait"

A szlovák nyelvtörvény visszavonását követelik az erdélyiek is

A szlovákiai nyelvtörvény záros határidőn belüli visszavonását követeli az erdélyi Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK), amely szerint a jogszabállyal megalázták a Felvidéken élő magyarokat.

2009.07.28 14:17MTI

A Csűry István megbízott püspök és Kovács Zoltán egyházkerületi főgondnok által aláírt nyilatkozat szerint a KREK aggodalommal és felháborodással értesült a Szlovákiában elfogadott nyelvtörvényről, amelynek értelmében büntetni lehet a magyar nyelv nyilvános használatát.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott dokumentum szerint a szlovákiai törvényhozók megsértették az európai együttélés szabályait, és "megtiporták" az anyanyelv nyilvános használatát, ami az egyik legalapvetőbb jog. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a XXI. században még vannak olyanok, akik a kisebbségben élők jogait figyelmen kívül hagyják. Az aláírók tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Unió tagállamai közé éket vernek olyan jogszabályok, amelyek a bukott rendszerekben is szégyenletesek voltak - olvasható a nyilatkozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.